Na lokaciji bivše fabrike "Milkos"

Počelo rušenje objekata, na Pofalićima niče moderan stambeno-poslovni kompleks

27.12.2022. 13:57 / Izvor: Avaz.ba
Green City

U blizini Željezničke stanice u Sarajevu, počelo je rušenje objekata na lokaciji bivše fabrike "Milkos", a na ovom mjestu nići će moderni stambeno-poslovni kompleks "Green City".

U blizini Željezničke stanice u Sarajevu, počelo je rušenje objekata na lokaciji bivše fabrike "Milkos", a na ovom mjestu nići će moderni stambeno-poslovni kompleks "Green City", javlja Avaz.ba.

Investitor ovog projekta je kompanija "Green City" Sarajevo čiji je vlasnik sarajevska mljekara "Milkos".

Inače, 100 postotni vlasnik "Milkosa" je firma "Teloptic" u vlasništvu Nedima Čauševića.

Novi sadržaji za bolji kvalitet života​

"Teloptic" iza sebe ima uspješan stambeno-poslovni objekt, a riječ je o sarajevskom centru "Importanne" koji je otvoren 2010. godine.

 

rušenje

Foto: Avaz.ba 

 

Na Pofalićima je planirana izgradnja objekata sa ukupno 777 stanova i približno 1.000 garažnih mjesta, a procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100 do 2.500 građana.

Cilj investitora je, kako su ranije naveli, da podignu kvalitet življenja u ovom dijelu grada, ponude nove sadržaje koji nedostaju, obdaništa, dječije igraone, pedijatrijske ordinacije. Fokus je na djeci svih uzrasta obzirom da u Velešićima i Pofalićima ovakvi sadržaji upravo nedostaju.

Također, tu će se nalaziti i kafe restorani, poslovni prostori i razni drugi komercijalni i uslužni sadržaji, čime će stanovnici ovog naselja i šire dobiti sve te usluge i sadržaje na jednom mjestu.

Neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem

Obzirom da se radi o nekadašnjoj industrijskoj zoni i proizvodnim objektima, lokacija je opremljena potrebnom infrastrukturom i posjeduje priključke na vodu i kanalizaciju, električnu energiju i plin koji su bili namijenjeni za rad mljekare kao velikog potrošača. 

Nekadašnja mljekara je na ovoj lokaciji prerađivala 200.000 litara mlijeka dnevno, a za potrebe pranja, čišćenja, održavanja i hlađenja/zagrijavanja mlijeka je uzimala i ispuštala oko 1 milion litara vode dnevno.

U tom smislu kompleks neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem, poručili su investitori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije