Potpisan aneks ugovora

Produžen rok za završetak izgradnje nove bolnice u Doboju

05.01.2023. 07:45 / Izvor: Akta.ba
dobojska bolnica

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potpisan je aneks ugovora sa izvođačem radova na projektu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potpisan je aneks ugovora sa izvođačem radova na projektu „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj”, “China Sinopharm International Corporation i Shan Xi Construction Investment Group Co.Ltd“ iz Кine, piše dobojski.info.

Kako je saopšteno iz Mnstarstva, aneksom ugovora je utvrđen rok za završetak ugovornih obaveza 30. septembar 2023. godine.

Кako je definisano, rok za izvršenje obaveza produžuje se za vremenski period tokom koga je postojala spriječenost ispunjavanja obaveza iz “opravdanih i nepredvidivih okolnosti, a u skladu sa odredbama ugovora i zahtjevom izvođača.

"S obzirom na pozitivno mišljenje Republičke direkcije za obnovu i izgradnju i Pravobranilaštva Republike Srpske o opravdanosti zahtjeva izvođača izazvanog objektivnim okolnostima, zbog događaja za koje nije odgovorna ni jedna, ni druga strana, te koji se nisu mogli predvidjeti ili izbjeći, te uz saglasnost Vlade Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je pristupilo potpisivanju aneksa ugovora", navodi se u saopštenju.

Ove okolnosti uzrokovane su pandemijom virusa korona, kao i poremećajima globalnog tržišta uzrokovanih dešavanjima u Ukrajini. Na otežano sprovođenje projekta u prethodnom periodu uticali su ograničenje kretanja i okupljanja u Republici Srpskoj i vanredna situacija, ograničenja za kinesko osoblje za putovanja u BiH, odnosno niz mjera kako bi se smanjilo širenje virusa korona u NR Кini, na globalnom nivou usporeno dopremanje, kao i povećana potražnja medicinske opreme na svjetskom tržištu.

Pored toga, poremećaji u procesima proizvodnje građevinskog materijala, opreme i slično, direktno su uticali na nestašicu građevinskih materijala, medicinske i druge opreme na tržištu, povećanje cijena i značajno produžene rokove isporuke. Na dinamiku izvođenja dijela radova u jednom periodu uticale su i nepredvidive vremenske prilike. Izvođač je za sva kašnjenja usljed navedenih razloga naznačio broj dana koliko je to kašnjenje trajalo, te navode potkrijepio dokazima.

Podsjećamo, izvođač radova je u posao uveden 27. decembra 2019. godine, sa rokom završetka posla od 36 mjeseci od dana uvođenja u posao, a predviđena je izgradnja i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih. Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovana u skladu sa evropskim normama, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Dakle, prvobitni rok za završetak radova bio je 27. decembar ove godine.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije Republike Srpske, zeničko – dobojskog kantona FBiH i tuzlanskog kantona FBiH. Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, te medicinskim specijalističkim službama kao što su: glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, terapijsku onkološku dnevnu bolnicu, i drugo. Projektovani su odvojeni ulazi za pacijente i osoblje i ulaz u urgentni blok.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije