Koridor 5C

Pogledajte trenutne radove na izgradnji dionice Nemila – Vranduk

09.01.2023. 13:14 / Izvor: Akta.ba
koridor VC
OTVORI GALERIJU

Prošle godine u februaru mjesecu potpisan je Ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila – Vranduk.

Izgradnja dionice Nemila - Vranduk odvija se u skladu sa planiranom dinamikom. Fotografije koje je objavilo JP Autoceste FBiH prikazuju trenutno stanje radova na ovoj zanačajnoj dionici Koridora VC.

Podsjećamo, prošle godine u februaru mjesecu potpisan je Ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila – Vranduk.

Vrijednost ugovorenih radova, je skoro 65 miliona eura tačnije 63.956.530 sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

JP Autoceste FBiH su, kako su istakli, uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva osigurale sredstva za finasiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

"Dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, dionicu Poprikuše – Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk - Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama", kazali su prilikom potpisivanja iz Autocesta FBiH.

Glavni radovi prema ugovoru podrazumijevaju izgradnju autoceste u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, podvozi ispod autoceste, izmještanje magistralne ceste M-17 u dužini od 3,6 kilometara i regulaciju korita rijeke Bosne u dužini od 3 kilometra.

Uključujući izgradnju dionice Nemila – Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 km autoceste na Koridoru Vc. 

Sa završetkom izgradnje dionice Nemila – Vranduk, u promet će biti pušteno ukupno 23 km autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen.

Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine i zavisit će od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštivanja predviđene dinamike izgradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije