Devastirane elektroinstalacije

U toku sanacija Saborne crkve u Mostaru, zvona još nisu pokrenuta

10.01.2023. 11:20 / Izvor: Fena
Saborna crkva

U Sabornoj crkvi u Mostaru u toku je sanacija devastiranih elektroinstalacija koje su počupane i uništene prije mjesec dana.

U Sabornoj crkvi u Mostaru u toku je sanacija devastiranih elektroinstalacija koje su počupane i uništene prije mjesec dana. 

Po riječima mostarskog paroha Duška Kojića, sredstva za sanaciju pristigla su od Republike Srpske, Grada Mostara i Jevrejske zajednice Mostar, a očekuje se pomoć i od Vlade Federacije BiH te Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Majstori rade već preko dvadeset dana. Uspjeli smo da pokrenemo satove i tada smo primijetili da je sa zvonima nastupio neki veći problem kod elektrifikacije, tako da sad nismo u mogućnosti da pokrenemo zvona. Pokušavamo da osposobimo svjetla pa ćemo se onda opet vratiti da probamo osposobiti zvona", kazao je za Fenu paroh Kojić.

Dodao je kako se štete na elektroinstalacijama još uvijek zbrajaju.

"Svaki dan otkrijemo nešto novo, kao što je problem sa zvonima. Sad smo utvrdili da nam je potrebno ponovo vratiti skelu u hram da bi se došlo do nekih instalacija koje trenutno nisu dostupne majstorima, a i ta skela sama po sebi je ponovo neka investicija, tako da još nemamo neki precizan iznos kolika je šteta", kazao je paroh.

Nada se da će do kraja ovog mjeseca uspjeti da vrate svjetla, a da će u toku godine riješiti i problem sa zvonima.

U svemu tome, kako dodaje, ohrabrilo ih je dobro raspoloženje ljudi da im budu na usluzi, da ih podrže toplom riječju, te da im pruže finansijsku i svaku drugu pomoć.

"Iz tog lošeg što se desilo, desilo se mnogo dobrih stvari, mnogo dobrih poruka građana Mostara i čitave države. To je ohrabrilo i mene, a vjerujem i sve nas pravoslavne koji živimo u ovoj zajednici", poručio je paroh mostarski Duško Kojić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije