Ugovor vrijedan 9,8 miliona eura

Mibral počinje rekonstrukciju vodovodne mreže u 45 sarajevskih ulica

01.02.2023. 13:40 / Izvor: Akta.ba
ugovor mibral

Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura i finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a.

Danas su Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" potpisali Ugovor sa  Konzorcijem “Mibral”  kao izvođačem radova na Projektu rekonstrukcije vodovodne mreže Kantona Sarajevo - Tranša II. 

Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura i finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a.

U ime ministarstva Ugovor je potpisao resorni ministar Enver Hadžiahmetović koji je ovom prilikom podsjetio da je prvi ovakav ugovor potpisan još 2019. godine kada su izvršeni radovi na zamjeni elektroenergetskog sistema za što je utrošeno oko 10 miliona eura.

Današnjim Ugovorom je  planirana rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području cijelog Kantona Sarajevo i to na  lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža.

"Sada počinje rekonstrukcija trasa na kojima su do sada bili najveći gubici vode. Nadamo se da će nakon ovog projekta, koji bi trebao trajati 24 mjeseca doći do znatnog smanjenja tih gubitaka. Prema Studiji koja je izrađena prije početka ovog projekta, gubici vode u vodovodnoj mreži bi za naredne dvije godine trebali biti svedeni na 50 posto, što predstavlja smanjenje od oko 20 posto u odnosu na stanje prije početka rekonstrukcije ovog sistema. Svima želim uspješan rad, a građani će svakako imati najveći benefit od ovog projekta", poručio je ministar Hadžiahmetović.

Današnji Ugovor je potpisao i Rusmir Salić, direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" koji je naglasio je da je ovo peta faza u procesu rekonstrukcije vodovodne mreže i pratećeg energetskog sistema, odnosno pumpnih postrojenja.

"Drago nam je da nakon dugo vremena možemo značajnija sredstva usmjeriti u obnovu vodovodne mreže. U ovoj fazi ona će se odvijati na trasi od oko 36 kilometara", poručio je Salić.

Radovi će se izvoditi u 45 ulica, a neke od njih su ulice: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića - Grbavica, dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura, te Rašida Bešlije, itd. 

U ime izvođača radova, domaćeg Konzorcija "Mibral" javnosti se obratila Maja Bralović Smith.

"Ovo je za našu firmu veoma značajan kapitalni projekt koji traži dosta truda i odgovornosti. Projekt je veoma kompleksan, traži ozbiljan pristup te se nadamo dobroj saradnji i razumijevanju od svih nadležnih kao i od građana u periodu radova na terenu. Projekt je podijeljen u pet sekcija koja obuhvataju preko 45 lokaliteta  koji podrazumijeva postavljanje cjevovoda profila od 100 do 400 DN-a. Nakon ovog potpisivanja krećemo sa pripremnim radovima i vjerujemo da ćemo već početkom marta krenuti sa radovima na terenu", istakla je Bralović Smith. 

O dinamici radova i režimu vodosnabdijevanja lokaliteta gdje se radovi budu odvijali građani će, kao i do sada, biti blagovremeno obaviješteni preko preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije