Projekt CEB II

Za izgradnju novog staračkog doma u Goraždu 4 miliona KM

15.02.2023. 08:34 / Izvor: Akta.ba
goražde

U okviru projekta CEB II koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planirano je više od 4 miliona KM za projekat izgradnje novog objekta JU Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu.

U okviru projekta CEB II koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planirano je više od 4 miliona KM za projekat izgradnje novog objekta JU Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu.

Prema riječima ministra za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senada Čelja, neophodno je ispuniti određene uslove za implementaciju ovog projekta, koji se prije svega odnose na plaćanje rente, obezbjeđenje dozvola za gradnju, rušenje postojećih objekata  kao i iznalaženju mogućnosti za  privremeni  smještaj štićenika koji koriste usluge doma. 

Rok do kojeg bi se trebali ispuniti ovi uslovi je  do kraja februara 2023. godine,  i u tom periodu Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo će nastojati da otkloni prepreke kako bi se ovaj projekat realizvao na području našeg kantona koji je aktualiziran još u predhodnoj godini.  

"Nakon donošenja odluke o odobravanju sredstava od strane Vlade BPK Goražde, rema informaicjama sa kojim raspolažem, danas su uplaćena sredstva na ime obaveza za rentu u iznosu od od 27.041KM Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline će pristupiti izdavanju odobrenja za građenje kao i odobrenja za rušenje objekata, ali realizacija neće započeti  sve  dok federalno ministarstvo kao nosilac projekta ne odabere izvođača za gradnju novih objekata. Rok je do 28.februara 2023.godine, i ja sam optimisitčan da  ćemo sve aktivnosti sa naše strane završiti u ostavljenom roku ako ne i ranije“, kazao je ministar Čeljo. 

Jedan od uslova je i smještaj korisnika doma u procesu rušenja, odnosno građenju novog objekta.  

"S obzirom da se radi o dvije zgrade koje nisu konstruktivno povezane, moglo bi se fazno ruširi i graditi. Dakle, prvo bi se rušila upravna zgrada koja ima mali broj korisnika, tako da bi se kompletan proces smještaja i njege štićenika mogao odvijati u starom objektu koji je veći kapacitetom“, naglasio je ministar. 

Druga opcija koja je prema njegovom mišljenju  prihvatljivija i optimalnija je preseljenje korisnika u neki alternativni objekat koji bi u ovoj fazi korisnicima pružio adekvatne uslove za boravak. Jedan od tih  objekata mogao bi biti i objekat Đačkog doma  u Goraždu, koji bi uz određenu adaptaciju mogao poslužiti za ove namjene. 

"Ulaganjem određenog iznosa finansijskih sredstava u objekat čiji je vlasnik Grad Goražde imali bi rješeno pitanje smještaja svih korisnika JU „Dom za stara i iznemogla lica u periodu rušenja i gradnje novih objekata doma i mislim da bi se dosta brže odvijala gradnja kako bi smo dobili nove objekte staračkog doma u Goraždu“, dodao je ministar Čeljo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije