Koridor 5C

Pogledajte dinamiku radova na izgradnji mosta Kostajnica

16.02.2023. 14:40 / Izvor: Akta.ba
most kostajnica
OTVORI GALERIJU

Most se gradi jedinstvenim sistemom u našoj regiji, sistemom postepenog naguravanja.

U toku su aktivni radovi na izgradnji mosta Kostajnica kod Doboja. Riječ je o gradnji druge dionice auto-puta Koridora 5C u ovom dijelu.

Most se gradi jedinstvenim sistemom u našoj regiji, sistemom postepenog naguravanja, saznaje Akta.ba.

Trenutno se vrši naguravanje segmenta lijevog mosta, što se vidi u videu firme Bossil iz Viteza. Most je dužine 320 m i čini ga 17 segmenata. Uporedo sa naguravanjem se izvode i radovi na stubovima.

Most se gradi preko rijeke Bosne, nakon čega će se graditi tunel kroz Putnikovo Brdo. 

Koridor 5C na teritoriji RS dug je 46,6 kilometara, a najveći objekat je zasigurno petlja Jehovac u sklopu koje se nalazi most Kostajnica.

Petlju čini 10 vijadukt Rampa 1, vijadukt Rampa 3, a važna veza je most preko rijeke Bosne kod petlje Rudanka, te sedam podvožnjaka.

Inače, petlja Jehovac se nalazi u sklopu dionice Johovac (Tovira) - Rudanka (Kostajnica). Ukupna dužina ove dionice je 6.1 kilometara, a počinje na području sela Tovira, na desnoj obali Bosne, gdje je planirano da se preko petlje Johovac projekat poveže sa postojećim autoputem Banja Luka – Doboj.

Trasa nastavlja ka jugu, prateći prugu duž doline rijeke Bosne i presjeca prugu preko nadvožnjaka južno od sela Kostajnica. Petlja Rudanka je planirana u zoni između pruge i rijeke, a nakon petlje, trasa prelazi preko rijeke Bosne i preko pristupnog puta dužine oko 1 km povezuje se na postojeći regionalni put.

Planirani objekti na autoputu uključuju most Kostajnica sa po jednom saobraćajnom trakom, kojim će autoput biti povezan sa magistralnim putem M17, četiri manja mosta preko manjih vodotoka u dolini Bosne, jedan nadvožnjak preko pruge, šest propusta za potoke i pet podvožnjaka za presijecanje postojećih puteva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije