Građevinski gigant iz vremena Jugolsavije

Otvoren stečaj u najstarijem bh. građevinskom preduzeću

01.04.2023. 11:16 / Izvor: Akta.ba
stečaj

Za stečajnog upravnika imenuje se Besim Hamidović.

Općinski sud u Sarajevu i stečajni sudija Nebojša Joksimović 31.03.2023. godine donose rješenje o otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom GP "ŽGP" d.d. Sarajevo.

Za stečajnog upravnika imenuje se Besim Hamidović. ŽGP Sarajevo je građevinski gigant iz vremena Jugolsavije i najstarija građevinsko preduzeće u Bosni i Hercegovini.

Rješenjem se nalaže stečajnom dužniku i trećim licima da stečajnom upravniku predaju u posjed imovinu i dokumentaciju stečajnog dužnika koja je u njihovom posjedu.

Pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja Rješenja o otvaranju stečajnog postupka u „Službenim novinama FbiH" prijave svoja potraživanja Sudu, podneskom u dva primjerka, sa dokazima, u skladu sa članom 174. Zakona o stečaju.

Uz prijavu povjerioci su dužni priložiti i potvrdu o uplaćenoj sudskoj taksi. Za prijave povjerilaca iznos od 1% od vrijednosti potraživanja s tim da ne može biti manja od 20,00 KM niti veća od 10.000,00KM.

Povjerioci su dužni da u roku od 30 dana obavijeste stečajnog upravnika koja prava osiguranja potražuju na predmetima imovine stečajnog dužnika i na kojim predmetima se potražuje pravo osiguranja, vrsta i razlog nastanka prava osiguranja, kao i osigurano potraživanje.

Sva lica koja imaju obaveze prema stečajnom dužniku pozivaju se da ih bez odgađanja izvršavaju prema stečajnom dužniku.

Podsjećamo, punomoćnik stečajnog dužnika 09.09.2022. godine, predložio je da se otvori stečajni postupak nad stečajnim dužnikom GP "ŽGP" d.d. Sarajevo, ul. Blažuj br.44, Ilidža.

Postupajući po prijedlogu sud je Rješenjem od 05.12.2022. godine pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja da li postoje uslovi za otvaranje stečajnog postupka, te imenovao privremenog stečajnog upravnika kome je između ostalog naloženo da utvrdi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka i da li imovina stečajnog dužnika može pokriti troškove stečajnog postupka.

Privremeni stečajni upravnik je postupio po nalogu suda i dostavio izvještaj dana 30.01.2022. godine u kojem je naveo da postoje uslovi i razlozi za otvaranje stečajnog postupka, te da će imovina stečajnog dužnika biti dovoljna za namirenje troškova stečajnog postupka.

U prijedlogu za otvaranje stečaja, podnesenom 9. septembra, navedeno je da je većina radnika dobila otkaze u GP ŽGP d.d. Sarajevo ili su pod prijetnjom otkaza prebačeni u preduzeća PONT d.o.o. Sarajevo, BOSSIL d.o.o. Vitez, L.KW-SERVIS d.o.o. Vitez i druge povezane firme.

U prijedlogu se dalje navodi da je nesporno da u GP ŽGP d.d. Sarajevo sa sjedištem u Blažuju radi manji broj uposlenika, uglavnom administracija, te da je više od jedne godine žiro-račun blokiran, odnosno da je GP ŽGP d.d. platežno nesposoban.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije