Otkrivamo skrivenu lokaciju: Lidl gradi distributivni centar u ovoj općini

02.12.2022. 10:40 / Izvor: Akta.ba
lepenica
OTVORI GALERIJU

Distributivni centar - glavno skladište za Bosnu u Hercegovinu njemačke kompanije Lidl gradi se u Poslovnoj zoni Azapovići.

Distributivni centar - glavno skladište za Bosnu u Hercegovinu njemačke kompanije Lidl gradi se u Srednjoj Bosni, tačnije Poslovnoj zoni "Azapovići" u općini Kiseljak, saznaje Akta.ba iz pouzdanih i bliskih izvora.

Budući da su u kompaniji Lidl BH i dalje tajnoviti i ne otkrivaju svoje planove, pitali smo Općinu Kiseljak i načelnika Mladena Mišurića-Ramljaka da nam potvrdi informaciju. 

Međutim, nakon mjesec dana insistiranja u Općini Kiseljak su izričiti u negiranju da Lidl gradi bilo šta na teritoriji njihove općine. 

"Temeljem vašeg upita, informiram Vas, kako kompanija Lidl nije kupila nikakvo zemljište na području općine Kiseljak, nije upisana kao vlasnik ni jedne parcele, niti je podnijela zahtjev, niti je pokrenula postupak za dobivanje niti je dobila bilo kakvo odobrenje za gradnju na prostoru općine Kiseljak", kazali su nam iz ureda načelnika Općine Kiseljak.

Da bismo se uvjerili u informacije koje imamo, danas smo obišli Poslovnu zonu "Azapovići". Radovi i mještani govore drugo, svi već radosno dijele vijest da Lidl gradi skladište. 

Prema informativnoj građevinskoj tabli, u toku je druga faza na pripremnim radovima skladišno distribucijskog objekta. 

Izvođač radova je Bossil d.o.o. Vitez koji su nam također potvrdili da na ovom mjestu grade skladišno distribucijski centar Lidla.

Planirani završetak radova je 1. mart 2023. godine.

Zašto u Općini Kiseljak kriju ovu vijest i zašto je kao investitor navedena firma kompanija MT Projekt d.o.o. Široki Brijeg, za sada nije poznato. Vlasnik firme je Ljubijan Marić.

Pretpostavljamo da se radi o ugovoru o tajnosti koji se mora poštovati, no i za to postoji objašnjenje, a ne izričito negiranje i skrivanje informacija. 

 

Inače, Općina Kiseljak je 2. decembra 2021. godine donijela je odluku o utemeljenju Poslovne zone Azapovići, općina Kiseljak. Površina bez pristupne ceste – 420 duluma, a njoj je do sada izgrađena pristupna ceste dužine od 1230 m i širine 6,60 m.

"Nositelj i organizator razvoja Poslovne zone "Azapovići" je Općina Kiseljak, a čestice unutar poslovne zone su u privatnom vlasništvu", navedeno je u odluci. Nekoliko dana kasnije Općinsko vijeće Kiseljak proglašava izgradnju Poslovne zone Azapovići javnim interesom. 

Zbog toga je izgradnja ove poslovne zone dovela do sudskih sporova mještana i Općine Kiseljak.

Namjena PZ "Azapovići" je uslužno mješovita i logističko distribucijska što podrazumijeva uslužne aktivnosti, servisne aktivnosti, aktivnosti poslovne potpore, logističko-distribucijske aktivnosti (distribucijski centri, veletrgovina, skladištenje i prijevoz, logističko-servisni centri i dr.) koje ne onečišćuju okoliš.

Shodno navedenom, namjena poslovne zone se savršeno uklapa u potrebe njemačkog giganta koji je prije ove lokacije za glavni distributivni centar razmatrao i lokaciju u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži. 

 

radovi

Redakcija Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti