Tunel "Novi"

Radovi na tunelu južne mostarske obilaznice gotovi do ljeta 2024.

20.02.2023. 09:21 / Izvor: Akta.ba
tunel Novi

Radovi na izgradnji tunela "Novi" na južnoj mostarskoj obilaznici se izvode u skladu s ugovorenom dinamikom radova.

Radovi na izgradnji tunela “Novi“ na južnoj mostarskoj obilaznici se izvode u skladu s ugovorenom dinamikom radova, potvrdio je HMS direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić, piš stolac.city.

Podsjetimo tunel Novi, dug 900 metara od ljeta prošle godine probijaju širokobriješka tvrtka Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana dok nadzor provodi domaći konzorcij „IGH“ i „Integra“ iz Mostara i „Divel“ iz Sarajeva. Vrijednost radova je 25 milijuna maraka, a izgradnja tunela financira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta iduće godine.

Zanimalo nas je hoće li se u međuvremenu dok traje izgradnja tunela “Novi” nastaviti izgradnja južne mostarske obilaznice prema Rodoču i spoju s magistralnom cestom M17.

Kompleksan projekat

"S obzirom da se radi o veoma kompleksnom projektu, u tehničkom smislu i značajnoj investiciji u financijskom smislu, a uvažavajući činjenicu da još nije započeta eksproprijacija na dijelu od izlaza iz tunela “Novi” do spoja na M17 i nisu u potpunosti osigurana financijskih sredstava za realizaciju, ne može se točno procijeniti kad će se nastaviti radovi", kazao je Pravdić HMS-u.

Za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela “Novi” do spoja na M17 je, po riječima direktora Cesta FBiH, pribavljena urbanistička suglasnost. U tijeku je priprema dokumentacije, identifikacija parcela, za utvrđivanje javnog interesa i provođenje postupka eksproprijacije.

"U skladu sa osiguranim sredstvima i dinamikom eksproprijacije, građevinske dozvole, na temelju kojih se izvode radovi, će se pribavljati po fazama", kaže Pravdić. U tu svrhu, dodaje dionica je podijeljena u dvije faze.

Dionica podijeljena u dvije faze

"Za I fazu radova od izlaza iz tunela “Novi” do čvora “Bulevar” dio sredstva (za eksproprijaciju) će se osigurati Proračunom FBiH za 2023. godinu, a ostatak kroz Proračun FBiH u narednim godinama. Ova faza obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od cca 3 kilometra, te očekujemo da će radovi na ovoj fazi biti okončani u naredne 2-3 godine, što ovisi od brzine postupka eksproprijacije. Realizacijom ove faze će se izvršiti spajanje izgrađenog dijela Južne obilaznice Mostara s obnovljenom dionicom lokalne ceste, čime se izgrađeni dio može pustiti u promet", kaže Pravdić.

Za II fazu, dodao je, radova od čvora “Bulevar” do spoja na M17, koja obuhvata izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko 2 km, nisu osigurana sredstva te se ne može ni orijentaciono odrediti početak ni rok izgradnje.

Podsjetimo do sada je izgrađeno 6,7 kilometara južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, potom vijadukt Marijanovića draga , dok se trenutno gradi tunel Novi. Izgradnja Južne mostarske obilaznica omogućit će izmještanje teretnog i tranzitnog prometa iz pravca Sarajeva prema zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj izvan Mostara, što godinama stvara velike probleme gradu na Neretvi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije