Veliki projekti u 2023.

Moguća izgradnja traka za skretanje ispred tunela Karaula

21.03.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
žepče

Povod posjeta je dogovor o radovima na području općine Žepče koji su planirani za ovu godinu.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko je održao radni posjet s direktorom JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Ljubom Pravdićem.

Sastanku su nazočili Nijaz Hadžikadunić izvršni direktor za tehničke poslove i predstavnik sektora za održavanja cesta.

Povod posjeta je dogovor o radovima na području općine Žepče koji su planirani za ovu godinu.

Radovi koji će se realizirati u 2023. godini su izgradnja pješačke staze i petlje u Zeničkom putu, rekonstrukcija mosta na raskrižju Papratnica što će biti prva od faza uređenja ovog dijela prometnice, zatim postavljanje rasvjete na cesti M17 kod tržnog centra Fis u Goliješnici, te osvjetljavanje petlje na magistralnoj cesti kod skretanja za Željezno Polje.

Razgovaralo se o dosadašnjoj problematici koja će u ovoj godini biti riješena ali i o drugim temama koje se tiču općine Žepče kada je riječ o putnoj infrastrukturi. Poseban naglasak je stavljen na prekategorizaciju putnog pravca  Žepče – Zavidovići, koji je ranije bio regionalna cesta, a sada je magistralna čime su njegovo buduće održavanje preuzele JP Ceste F BiH.

Općinski načelnik je još jednom naglasio kako je podvožnjak na ulazu u Žepče problem s kojim se općina susreće dugi niz godina i da se Ceste konačno moraju angažirati po tom pitanju koji je isključivo u njihovoj nadležnosti.

Također je naglasio kako je most na rijeci Bosni u jako lošem stanju, naročito trotoari. Načelnik je naveo da je most saniran prije desetak godina, te da je potrebno ponovno uraditi analizu stanja u kojem se nalazi i utvrditi prioritetne radove.

Općina Žepče privodi kraju radove na izgradnji OŠ i da bi se mogla izvršiti upotreba objekta potrebno je izgraditi toplovodnu mrežu do nove lokacije, gdje je potrebno prijeći ispod magistralne ceste i ovom prilikom predstavnicima je upućena molba da se ubrza taj upravni postupak.

Tema je bila i raskrižje na Brankovićima i  skretanje za lokalno selo Sliškovići, gdje je potrebno uraditi pravilnu signalizacija i riješiti problem prilaska privatnim parcelama.

U Brezovom Polju postoji problem skretanja s magistralne ceste i tu je potrebno uraditi proširenje ceste radi preglednijeg skretanja i to će u ovoj godini u sklopu redovitog održavanja.

Veliki problem predstavlja i skretanja ispred tunela Karaula, te je razgovarano o mogućnosti izgradnje servisnih traka za skretanje.

JP Ceste su ranije naručili projekt raskrižja Tatarbudžak, koji nije obuhvatio svu problematiku na ovom prostoru. Potrebno je napraviti idejni projekt kojim bi se obuhvatili svi poslovni subjekti (ispred Vojarne) i potrebno je da su Ceste spremne sufinancirati izgradnju servisne trake.

Novo Naselje u Golubinjoj ima loš priključak, kao i poslovni subjekti s te strane magistrale. Prijedlog općinske uprave je bio da Općina napravi idejni projekt servisne trake, koja bi obuhvatila sve poslovne subjekte, kao i ovo naselje i da to uđe u buduću planove Cesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije