TRAŽI SE IZVOĐAČ RADOVA

U Goraždu uskoro gradnja novog staračkog doma vrijednog 4 miliona KM

29.03.2023. 10:19 / Izvor: Akta.ba
GORAŽDE

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je objavilo aukciju za "Izvođenje građevinskih radova na izgradnji Doma za stara i iznemogla lica u gradu Goraždu", u okviru Projekta CEB II, saznaje Akta.ba.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je objavilo aukciju za "Izvođenje građevinskih radova na izgradnji Doma za stara i iznemogla lica u gradu Goraždu", u okviru Projekta CEB II, saznaje Akta.ba.

Najprije je bilo potrebno ispuniti određene uslove za implementaciju ovog projekta, a koji su se prije svega odnosili na plaćanje rente, obezbjeđenje dozvola za gradnju, rušenje postojećih objekata kao i iznalaženju mogućnosti za privremeni smještaj štićenika koji koriste usluge doma. Rok za ispunjenje ovih uslova je bio kraj feburara 2023. godine.

staracki dom

Jedan od uslova bio je i smještaj korisnika doma u procesu rušenja, odnosno građenju novog objekta.  

"S obzirom da se radi o dvije zgrade koje nisu konstruktivno povezane, moglo bi se fazno ruširi i graditi. Dakle, prvo bi se rušila upravna zgrada koja ima mali broj korisnika, tako da bi se kompletan proces smještaja i njege štićenika mogao odvijati u starom objektu koji je veći kapacitetom", pojasnio je ranije Senad Čeljo, ministar za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde 

Druga opcija koja je prema njegovom mišljenju  prihvatljivija i optimalnija je preseljenje korisnika u neki alternativni objekat koji bi u ovoj fazi korisnicima pružio adekvatne uslove za boravak. Jedan od tih objekata mogao bi biti i objekat Đačkog doma u Goraždu, koji bi uz određenu adaptaciju mogao poslužiti za ove namjene. 

"Ulaganjem određenog iznosa finansijskih sredstava u objekat čiji je vlasnik Grad Goražde imali bi rješeno pitanje smještaja svih korisnika JU "Dom za stara i iznemogla lica u periodu rušenja i gradnje novih objekata doma i mislim da bi se dosta brže odvijala gradnja kako bi smo dobili nove objekte staračkog doma u Goraždu", izjavio je ministar Čeljo.

Procijenjena, ukupna, vrijednost nabavke (bez PDV-a) iznosi 3.520.494,00 KM.

PROJEKTNI ZADATAK

Predmet ovog projektnog zadatka je prikaz glavnih aspekata i obaveza vezanih za izvođenje radova u planiranom roku, a svemu prema tehničkoj dokumentaciji (revidirani glavni projekt i pripadajući Elaborati) i Odobrenju za građenje uz poštivanje i primjenjivanje važeće zakonske legislative, standarda i propisa kako bi se osigurao kvaliteta gradnje ugrađenih materijala i opreme, s posebnim akcentom stavljenim na mjere zaštite i zdravlja na radu i zaštite okoliša.

"Krajnji ishod i rezultat izvođenja radova jeste da se stambeni objekat i svi dijelovi objekta izvedu stručno, kvalitetno i da zadovoljavaju uslove propisane važećom zakonskom legislativom, važećim standardima, propisima i pravilima struke, uz provedbu svih ugovorom preuzetih obaveza. Ugradnja kvalitetnog materijala i opreme i funkcionalne stambene jedinice i ugodne za življenje sa pripremljenim uputstvima i obukom korisnika za upravljanje i korištenje pojedinih sistema", opisano je u dokumentaciji.

Cilj Projekta "Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja - CEB II" u Bosni i Hercegovini je osigurati specifična stambena rješenja i po potrebi institucionalnu njegu prilagođenu stepenu ugroženosti korisnika, licima koja su raseljena tokom ratnih dejstava tokom 1992.-1995. godine, a nalaze se u kolektivnim centrima i alternativnim vidovima smještaja, te nisu u mogućnosti na drugi način trajno se stambeno osigurati.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije