Razvoj turizma

Realizacijom turističkog kompleksa na Zelengori do održivog turizma Kalinovika

12.04.2023. 10:28 / Izvor: SRNA
zelengora

Košarac je izjavio da Kalinovik, koji ima čistu vodu i vazduh, kroz realizaciju projekta turističkog kompleksa na Zelegori može biti jedan segment održivog turizma opštine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Kalinovik, koji ima čistu vodu i vazduh, kroz realizaciju projekta turističkog kompleksa na Zelegori može biti jedan segment održivog turizma opštine, a samim tim i Republike Srpske.

Prilikom posjete Kalinoviku, Košarac je pohvalio viziju i napore načelnika ove opštine Radomira Sladoja i njegovog tima da se na turističkoj ponudi Republike Srpske i BiH nađe i ova lokalna zajednica.

Prema njegovim riječima, u opštini treba raditi na razvoju agroturizma, da se povežu poljoprivredni proizvođači sa turističkom ponudom.

"Raduje me da sama opština želi da investira u turizam, da Republika Srpska prepoznaje kapacitete, a da zajednički nivo mora naći adekvatne odgovore kod međunarodnih finansijskih organizacija za jednu takvu podršku", istakao je Košarac nakon razgovora sa rukovodstvom Kalinovika.

On je naglasio da je neprihvatljivo da međunarodne finansijske organizacije koje djeluju u BiH finansiraju ovakve ili slične projekte samo u Federaciji BiH, te najavio da će u narednih 15 dana organizovati ozbiljan razgovor o ovoj temi.

"Ministar poljoprivrede, te turizma Republike Srpske i ja zagovarali smo da napravimo jednu adekvatnu listu ključnih pitanja o kojima ćemo razgovarati sa međunarodnim finansijskim organizacijama u BiH, tražeći podršku, s obzirom na to da se projekti u FBiH podržavaju, a da je Republika Srpska stavljena negdje po strani", istakao je Košarac i izrazio uvjerenje da će to biti i urađeno.

Košarac je izrazio zadovoljstvo što rukovodsto opštine Kalinovik razmišlja o pokretanju zaštite oznake geografskog porijekla suvih ovčijih proizvoda, kao što su to učinile opštine Rogatica i Nevesinje za krompir, Sokolac za sir i kajmak, a Bijeljina za semberski kupus.

"Mislim da to dovoljno govori o tome da postoji vizija lokalnog razvoja koja će sigurno biti pomognuta, kako sa entitetskog, tako i sa nivoa zajedničkih institucija BiH, u dijelu koji se može", rekao je Košarac.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izrazio je zadovoljstvo razmišljanjem stanovništva u Kalinoviku koji žele da iskoriste turističke potencijale planine Zelengore, ali ne žele da ugroze njena prirodna bogatstva.

"To je način kako trebamo razmišljati o prirodi i turističkim potencijalima Republike Srpske", istakao je Šulić.

Šulić je ocijenio da je važno da projekat vezan za Zelengoru napreduje iz godinu u godinu, da se može reći da je svake godine nešto urađeno, napravljen neki novi sadržaj, a da nisu ugrožene prirodne ljepote Kalinovika i Zelengore.

On je izrazio zadovoljstvo i razmišljanjem ljudi vezano za "Kalinovačku kuću", jer je, kako je naveo, cilj Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da povežu turističku zajednicu sa domaćim proizvođačima.

Šulić je obećao da će ovoj lokalnoj zajednici ministarstvo na čijem je čelu biti na raspolaganju i pomoći realizaciju drugih projekata koji bi trebalo da budu realizovani u tekućoj godini.

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje rekao je da je projekat Zelengora od velikog interesa za opštinu, te dodao da ove godine počinje gradnja.

Prema njegovim riječima, prvo će se krenuti sa infrastrukturom - elektrifikacijom u maju, zatim će se raditi na rješavanju kanalizacije i vodovodne mreže, a u međuvremenu na putnoj infrastrukturi.

"Drago mi je da su ministri podržali ovaj projekat, odnosno što ga je podržala Vlada Republike Srpske. Biće izgrađeni i hoteli, a izgradnju jednog će finansirati Vlada", istakao je Sladoje i izrazio nadu da će Košarac i Šulić pomoći realizaciju i manjih projekata na kojima se sada može raditi, kao što je izgradnja ski-lifta, koji je započet, i kupovinu ratraka, što je najvažnije za sljedeću zimsku sezonu.

On je rekao da opština ulaže i u razvoj poljoprivrede, te pojasnio da daje najveće podsticaje i subvencije za mlijeko.

Sladoje je rekao da je opština prošle godine podijelila 500 koka nosilja, da će ove godine podijeliti 1.500, kao i da će kupiti i prasad za tov, te podijeliti 30-40 plastenika.

"Gledamo da razvijemo i poljoprivredu, a pripremamo se i za razvoj turizma", istakao je Sladoje i dodao da bi "Kalinovačka kuća" trebalo da bude napravljena do slave opštine – Petrovdana, a u njoj će se prodavati domaći proizvodi, što bi bio početak razvoja turizma i poljoprivrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije