ZA ZAJEDNICU I ČIST OKOLIŠ

Na području Bosanske Krupe počela realizacija programa javnih radova

14.04.2023. 13:39 / Izvor: Akta.ba
BOSANSKA KRUPA
OTVORI GALERIJU

Početkom ove sedmice na području Bosanske Krupe počela je realizacija Programa javnih radova "Javnim radom za zajednicu i čist okoliš".

Početkom ove sedmice na području Bosanske Krupe počela je realizacija Programa javnih radova "Javnim radom za zajednicu i čist okoliš". Programom javnih radova predviđeno je da nezaposlena lica sa područja grada Bosanska Krupa, zajedno sa službama Grada Bosanska Krupa, JKP "10.juli", Kanu klubom "Kormoran" i ŠPD "Unsko-sanske šume" u narednom periodu očiste i urede obale rijeke Une, Male ade, Stari grad, te ulaz u izletište Šujnovac. 

Program javnih radova "Javnim radom za zajednicu i čist okoliš" inicirao je gradonačelnik Armin Halitović nakon što su Bosansku Krupu u prethodnom periodu zadesile poplave koje su iza sebe ostavile ogromne količine otpada na obalama Une.

"Zavisno od vremenskih uvjeta, u narednih mjesec dana kroz Program javnih radova planiramo očistit obale rijeke Une od Grmuškog mosta do Bosanske Otoke jer su poplave iza sebe ostavile ogromnu količinu smeća. Pored obala Une očistit će se i Stari grad, Male ade, te ulaz u Šujnovac. Vjerujem da ćemo zajedno sa JKP "10. juli", Kanu klubom "Kormoran" i ŠPD "Unsko-sanske šume" uraditi kvalitetan posao kao što smo ga uradili i u prethodnim godinama", izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

Podsjećamo da je ranije ove godine Služba za spašavanje na vodi i pod vodom zajedno sa JKP "10.juli", Kanu klubom "Kormoran" i volonterima već započela čišćenje 25 km obale rijeke Une od Grmuškog mosta do Bosanske Otoke. Zbog loših vremenskih uvjeta do sada je očišćeno oko 4 km obale, a čišćenje koje se može izvesti isključivo čamcem se nastavlja i u narednom periodu.

Program javnih radova koji se u posljednjih trinaest godina na području grada Bosanska Krupa realizuje već četvrti put predstavlja jedan ekonomski, socijalni i ekološki projekt kojim će se urediti okoliš u Bosanskoj Krupi. Sječu i krčenje samoniklog granja i šiblja, uklanjanje i odvoz granja, prikupljanje otpadnog materijala, ručno čišćenje odvodnih jaraka na više lokacija, poslovi su na kojima su već angažirane nezaposlene osobe iz Bosanske Krupe, a kojima će po okončanju javnih radova biti isplaćena naknada u iznosu od 1.000,00 KM.

Pored naknade, Grad je angažiranim licima osigurao i sredstva za ishranu, te materijalna sredstva za rad, odnosno opremu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije