Snage od 138 MW

Kod Glamoča će se graditi vjetroelektrana Čadilj sa 23 vjetroagregata

03.05.2023. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Vjetroelektrana

Riječ je o vjetroelektrani priključne snage 138 MW, koja će se sastojati od 23 vjetroagregata priključne snage do 6 MW, koja bi godišnje proizvodila oko 410 GWh električne energije.

Firma Vjetroelektrane Dah Planine d.o.o. Sarajevo planira izgradnju Vjetroelektrane Čadilj, u Općini Glamoč - Hercegbosanska Županija, na potezu katastarskih općina Dolac i Vidimlije, gdje su katastarske čestice većinski u općinskom vlasništvu, piše Akta.ba.

Riječ je o vjetroelektrani priključne snage 138 MW, koja će se sastojati od 23 vjetroagregata priključne snage do 6 MW, koja bi godišnje proizvodila oko 410 GWh električne energije.

VE Čadilj, kao jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, činit će niz operativnih platoa s vjetroagregatima (VA), pristupnim putevima, internim kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu.

Prema idejnom projektu predložen je agregat Siemens SG 170-6.0 MW, agregat snage do 6 MW koji će imati duljinu lopatice do 85 m izrađenu od stakloplastike i ojačanu epoksidnom smolom.

Firma je predala Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš koji je izrađen u svrhu ocjene o potrebi provođenja postupka procjene utjecaja na okoliš za projekt izgradnje VE Čadilj.

Unutar predviđenog obuhvata VE Čadilj, predviđeno je postavljanje 23 vjetroagregata s pripadajućim operativnim platoima, pristupnim putevima, internim kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu.

Svi uvjeti priključenja i izgradnje buduće TS za spoj buduće VE na mrežu bit će definirani u posebnom postupku ishođenja Ugovora o priključenju sa Elektroprijenosom BiH. Previđena je varijanta koja uključuje vjetroag regate 5X platforme snage do 6 MW.

VE Čadilj se nalazi na području općine Glamoč, smještena približno 8 km sjeverno od Livna. Pozicija na kojoj se planira realizacija projekta VE Čadilj nalazi se na brdovitom području na oko 1200 m nadmorske visine. Nalazi se na krškoj visoravni Krug planina, sjeverno od grada Livna i Livanjskog polja te na jugozapadnoj strani Cincara, najvišeg vrha od 2006 metara nadmorske visine u blizini same lokacije planirane vjetroelektrane.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekat izgradnje a primjedbe i sugestije se mogu slati u roku od 30. dana.

Podsjećamo, na temelju Odluke Vlade Hercegbosanske županije o dodjeli koncesije 01-02-279-1/22 Vlada Hercegbosanske županije i gospodarsko društvo „Vjetroelektrane Dah planine" d.o.o. Mostar sada Vjetroelektrane Dah planine" d.o.o. Sarajevo, dana 20. srpnja 2022. godine, u Livnu zaključili su Ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroparka - vjetroelektrane „Čadilj" za proizvodnju električne energije.

Za izgradnju vjetroparka Čadilj je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236 KM, a godišnja koncesijska naknada obračunavaće se u iznosu od 1,75%.

Firma Vjetroelektrane Dah planine podružnica je njemačke kompanije wpd, koja već ima izgrađene vjetroparkove širom svijeta, a i susjedne Hrvatske.

Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš je izradio Zagrebinspekt iz Mostara.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije