SUSRET NIKŠIĆ - VESIĆ

Zajedničkim saobraćajnim projektima do boljeg poslovnog ambijenta

12.06.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba
vesić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa ministrom građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Republike Srbije Goranom Vеsićem.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa ministrom građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Republike Srbije Goranom Vеsićem. Tom prilikom razgovarano je o mogućnostima saradnje na prioritetnim projektima iz oblasti cestovnog i željezničkog saobraćaja, koji mogu doprinijeti boljoj međusobnoj infrastrukturnoj povezanosti i razvoju privrede.

Podsjećajući da se upravo ovakvim projektima najbolje pomaže ekonomiji, federalni premijer izrazio je zahvalnost na posjeti. Nikšić je Vesiću prenio da su zajednički infrastrukturni projekti kojim bi se otvorile nove razvojne perspektive bili tema i prošlosedmične sjednice Vlade FBiH i Vlade RS.

vesic

Srbijanski ministar je premijera Federacije informirao o detaljima susreta sa ministrom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edinom Fortom, te iskazanim namjerama za zajedničkim nastupima ka fondovima Evropske unije. Njihov cilj je, kako je istaknuto na sastanku, osiguranje izvora finansiranja budućih zajedničkih projekata izgradnje saobraćajnica i mostova, kao i modernizacije i elektrifikacije željezničke infrastrukture, a kojima se povezuju dvije zemlje. Također, istaknute su i prednosti digitalizacije transportnih dozvola i integrisanih tagova, kojima bi se pojednostavio i ubrzao sistem prometa.

Premijer Nikšić istakao je da će Vlada Federacije BiH dati puni doprinos i podržati projekte, kao i dogovore Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije, koji vode ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i značajnijih investicija, a što je preduslov razvoja privrede i boljeg standarda građana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije