Krov prokišnjava

Bolnica u Prijedoru vapi za sanacijom

26.06.2023. 12:22 / Izvor: N1
Prijedor

Oronuli zidovi, dotrajale instalacije, krov koji prokišnjava, oprema koja je na izdisaju - sve to dio je radnog okruženja zaposlenih medicinskih radnika i osoblja u Opštoj bolnici Prijedor.

Oronuli zidovi, dotrajale instalacije, krov koji prokišnjava, oprema koja je na izdisaju - sve to dio je radnog okruženja zaposlenih medicinskih radnika i osoblja u Opštoj bolnici Prijedor. Objekat sagrađen prije više od tri decenije vapi za sanacijom.

Nekada jedan od najboljih objekata namijenjen zdravstvenoj zaštiti u bivšoj državi, danas se doslovno raspada i pred očima medicinskih radnika i pred očima pacijenata. Da zub vremena doslovno jede zgradu prijedorske bolnice vidljivo je i po njenoj spoljašnjosti.

“Ovo je ipak regionalna bolnica, pokrivamo veliki dio ove teritorije. Obećana je prvo nova bolnica, pa kao neće se ići, ide se u rekonstrukciju ove. Naš apel je samo da se krene što prije. Jer ćemo stvarno imati problem. Zimu ovako dočekati ne možemo. Kotlovi nam ne rade, krov da se krene, to je naš apel”, ističe Ivana Davidović, predsjednica Strukovnog sindikata medicinski sestara i tehničara bolnice Prijedor.

O lošim uslovima u prijedorskoj bolnici najbolje govori situacija sa sredine maja, kada je usljed obilnih padavina i prokišnjavanja krova došlo do požara na instalacijama u jednoj operacionoj sali, zbog čega su na sedam dana otkazane sve operacije osim onih hitnih.

U koliko je lošem stanju objekat, osim te situacije, svjedoče i fotografije unutrašnjosti. Zidovi ispucali od vlage, na podovima kante u koje se skuplja kišnica od čijeg dodira sa instalacijama konstantno strahuje osoblje. Hirurg Hrnjić prisjeća se situacije nakon požara i problema koju ni zaposleni u bolnici nisu mogli riješiti.

“Radili smo hitne slučajeve. Naša tehnička ekipa bolnička je reagovala, uprava je njih uputila međutim ni oni nisu bilo dovoljno osposobljeni, nisu imali ni sredstava da to riješe, pa je angažovana ja mislim jedna firma koja se bavi održavanjem tih elektroinstalacija i to je donekle, koliko smo mi obaviješteni, taj kvar je saniran”, kaže Davor Hrnjić, predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor.

Ipak, strah od svake naredne kiše i dalje je prisutan. U bolnicu, prisjećaju se medicinari nije značajnije ulagano vjerovatno od njene izgradnje. Značajnije ulaganje kojeg su se mogli sjetiti je ono od prošle godine u angio-salu.

“Recimo naše operacione sale na hirurgiji gdje mi radimo, nisu obnavljane imamo veliki problem i sa osvjetljenjem i sa nekim električnim uređajima koje koristimo tokom operacije. To čekamo to nam je obećano. Zašto smo ostali maltene zadnji u Republici to ne znamo”, ističe Hrnjić.

Veliki problem je, kažu i to što CT aparat nije u funkciji. Objekat je star više od 30 godina. Iako je rekonstrukcija najavljena prije više od dvije i po godine od nje, za sada, nema ništa. Čak ni resorni ministar o temi za N1 ne želi.

Ministar, tek u prolazu upućuje na saopštenje o ovom problemu u kojem stoji da je ministarstvu situacija poznata i da je odlukom Vlade od prošle godine bolnica zadužena za izradu idejnog projekta modernizacije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije