Šeranić pisao Zolaku: Izazvali ste paniku i strah, ne uznemiravajte javnost

01.10.2021. 10:37 / Izvor: N1
Šeranić pisao Zolaku: Izazvali ste paniku i strah, ne uznemiravajte javnost

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) pisao je Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove u BiH u vezi s aferom "Kiseonik".

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) pisao je Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove u BiH u vezi s aferom "Kiseonik" koja danima potresa ovaj bh. entitet, upozoravajući da su "uporne tvrdnje koje dovode u pitanje ispravnost kiseonika pogubne".

Šeranić je naglasio da je javnost u RS zbog takvih izjava danima uznemirena te da je vlada preduzela sve aktivnosti u saradnji sa zdravstvenim ustanovama da bi građanima dokazali da je kiseonik koji se primjenjuje u liječenju dokazane sigurnosti i kvalitete te koncentracije kiseonika koji odgovara lijeku.

"Konkretno, uzeti su uzorci kiseonika koji se primjenjuje u liječenju u JZU Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i JZU Bolnica "Dr. Mladen Stojanović" Prijedor. To je izvršila laboratorija Linde Gas, Srbija Industrija gasova a.d. Bečej, koja je akreditovana za obavljanje poslova ove vrste ispitivanja. Napominjemo da je pomenuta laboratorija akreditovalo Akreditaciono tijelo Srbije, osnovanog odlukom Vlade Republike Srbije", naveo je Šeranić.

Dalje je Šeranić istakao, da je prema rezultatima analize uzorkovanog kiseonika, koji su dostupni javnosti, jasno da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet, sigurnost i koncentraciju kiseonika, koja je i viša od minimalnog procenta standarda za lijek.

"S obzirom na paniku i strah, koje ste proizrokovali svojim javnim istupima, bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer Vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah. Osim pacijentima i njihovim porodicama, prouzrokovali ste ogroman problem u radu zdravstvenih radnika, koji 24 sata dnevno svoje živote usmjeravaju ka samo jednom cilju – za pomoć ljudima kojima je ugroženo zdravlje, a posebno u situaciji pandemije koronavirusa koji je zadesio cijeli svijet, a što biste Vi, kao zdravstveni radnik i profesionalac u oblasti zdravlja, trebali da znate i uvažite", naveo je Šeranić Zolaku.

Šeranić je zatim upitao Zolaka kako da se od zdravstvenih radnika u ovakvoj situaciji očekuje da liječe i budu posvećeni te samim time žrtvuju sebe i svoje porodice.

"Od Vas kao zdravstvenog radnika i direktora institucije koja, kao i Ministarstvo kojim rukovodim, u fokusu rada mora da ima zaštitu zdravlja građana, očekuje se da u ovoj situaciji učestvujete u iznalaženju rješenja za prevazilaženje problema, koji je evidentan ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, a potencijalno pogađa sve ljude. Na kraju, apelujem na Vas da prestanete sa uznemiravanjem javnosti dovođenjem u istu ravan administrativno i suštinsko pitanje i na taj način omogućite rad zdravstvenih ustanova, i kao što smo i sami učinili, angažujete sve svoje kapacitete da se obezbijedi nesmetano i kontinuirano snabdjevanje zdravstvenih ustanova neophodnim kiseonikom", poručio je na kraju Šeranić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti