Na radost sportista i rekreativaca

Nakon što su obnovljeni, sportski tereni kod Sokolskog doma pušteni u funkciju

04.07.2023. 13:25 / Izvor: Akta.ba
banjaluka

Na radost sportista i rekreativaca, otvoreni su novoizgrađeni sportski tereni u dvorištu Sokolskog doma.

Na radost sportista i rekreativaca, otvoreni su novoizgrađeni sportski tereni u dvorištu Sokolskog doma.

Tereni za rukomet i mali fudbal, teren za basket, zona za stoni tenis, trim staza oko terena, teretana na otvorenom, kao i tribine – čine ovaj savremni moderno dizajnirani sportsko-rekreativni kompleks smješten u centru grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je zvanično otvorio ove terene – kazao je da je aktuelna gradska administracija prvo morala da odbrani Sokolski dom i vrati ga u vlasništvo Grada, a onda je donijela odluku da staro i zapušteno igralište rehabilituje.

"Mali Borčev teren je bio duh, sentiment, suština naše Banje Luke. Tu se se okupljale sve generacije a onda su počele da se grade zgrade i taj teren je nestao. Smatramo da je ovaj novizgrađeni teren prava alternativa za takvo nešto. Mnogim generacijama će koristiti", kazao je gradonačelnik dodajući da je Grad za ove nove terene izdvojio preko 800.000 KM.

Poručio je da je došlo vrijeme da Banja Luka dobije svoju prvu sportsku gimnaziju, i to baš u Sokolskom domu.

"Na ovaj način Banja Luka ostvaruje snove grada, koji čeka da postane evropski i svjetski, a ako ne gradite ovakve terene, ako nemate sportsku gimanziju, ako ne gradite mostove, onda ne možete to biti", kazao je gradonačelnik.

Ovom prilikom najavio je za avgust i početak još jednog velikog projekta – gradnje mosta u Docu, ističući da je donesena i odluka da se u Kninskoj ulici gradi kružni tok, a kod „Ekvatora“ kružna raskrsnica sa specifičnom arhitekturom sa postamentom posvećenim vojvodi Stepi Stepanoviću koji je oslobodio Banju Luku.

"Na taj način, kada završimo Centralno spomen-obilježje koje smo počeli graditi na Vidovdan, sa hotelom Palasom, obnovljenom Kućom Milanovića, osvijetljenim Kastelom, novim mostovima – Banja Luka će dobiti projekte po kojim će nas buduće generacije pamtiti", zaključio je gradonačelnik.

Proslavljena košarkašica nekadašnje Jugoslavije i naša sugrađanka, Slađana Golić kazala je da joj je drago da poslije otvaranja košarkaških terena u Boriku koji nose njeno ime, danas opet ima priliku da prisustvuje otvarnju novih sportskih terena u Banjoj Luci.

"Želim da ovi sportski tereni ne budu nikada prazni. Takođe, želja mi je da naša Banja Luka bude uspješna, a ništa ljepše nego da se naša omladina bavi sportom", kazala je ona.

U ime Rukometnog saveza Republike Srpske i RK „Borac“ Vladimir Branković kazao je da je nekadašnji stadion sportskih igara bio duša i srce Banje Luke i hram sporta prije dvorane „Borik“.

"Neka danas ovaj teren nastavi tamo gdje je stao taj stadion, neka proizvodi nove talenete i evropske i svjetske pobjednike", poručio je on.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac rekla je da smo svjedoci da Banja Luka unazad par godina zaista ide naprijed, da su počeli brojni veliki projekti.

"Posebno sam vezana za Kuću Milanovića, a odmah zatim i za ove terene kod Sokolskog doma. Ovdje sam odrastala i Sokolski dom je postao simbol još nečega – da je javno dobro mnogo važnije od privatnog vlasništva, a to je zbog toga što smo ovo igralište i Dom vratili Gradu Banjoj Luci", poručila je savjetnica Savić -Banjac.

Dodala je da je želja da odgajamo zdrave generacije, koje će biti dobri ljudi i da se bave sportom, jer je to naša budućnost.

Prof. Duško Pevulja rekao je da je Sokloski dom jedan od simbola našeg grada.

"Sportske manifestacije i sportskih duh su veoma važni ne samo za pojedinca nego i za čitav narod. Ova amdinistracija na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem je pokazala da ima osjećaj za prošlost, ali i za budućnost svog naroda i grada", zaključio je prof. Pevulja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije