SASTANAK NA TJENTIŠTU

Najavljena ulaganja i plan oporavka Nacionalnog parka Sutjeska

06.07.2023. 09:02 / Izvor: Akta.ba
sutjeska

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Sutjeska Veljko Blagojević najavili su, nakon sastanka na Tjentištu, ulaganja u ovu javnu ustanovu, u partnerstvu sa investitorima.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Sutjeska Veljko Blagojević najavili su, nakon sastanka na Tjentištu, ulaganja u ovu javnu ustanovu, u partnerstvu sa investitorima i međunarodnim organizacijama, koja bi trebalo da dovedu do oporavka i stabilnog poslovanja.

Štrajk radnika u Nacionalnom parku Sutjeska, koji su tražili isplatu zaostalih plata i rješavanje problema finansiranja, trajao je tri mjeseca, a prekinut je 6. juna, a ministar Vipotnik je podsjetio da je Ministarstvo pored redovnih mjesečnih tranši, u dva navrata uplatilo po 200.000 KM, te da su izašli u susret radnicima i odgovorili na sve zahtjeve Štrajkačkog odbora.

"Promijenjen je vršilac dužnosti direktora, isplatili smo dodatna sredstva koja su tražili, imamo jasan plan oporavka, imamo u toku projekte koje provodimo sa međunarodnim partnerima u koje će biti uključen Nacionalni park i koji će direktno uticati na oporavak Parka", rekao je Vipotnik nakon jučerašnjeg sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici radnika.

On je dodao da je tokom štrajka radnika bilo sporadičnih pokušaja da se situacija u Parku ispolitizuje radni dnevno-političkih interesa.

"Međutim, mi smo ćutali i radili svoj posao. Na sastanku sa predstavnicima Štrajkačkog odbora, pitali su me kada ću doći u Nacionalni park i rekao sam im da ću doći sa rješenjem, da jedni drugima stisnemo ruku, da zavrnemo rukave i krenemo raditi. Evo, to se i obistinilo, danas smo ovdje, radnici su prekinuli štrajk, procesi su otpočeli. Mi naravno imamo mnogo posla, s ovim nismo riješili probleme i mogu slobodno reći da problemi datiraju deceniju i više", rekao je Vipotnik.

Ministar je naveo da je od Glavne službe za reviziju Republike Srpske zatražio da izvrši vanrednu kontrolu polovanja u Nacionalnom parku Sutjeska.

"Naš zahtjev je odobren, tako da će Glavna služba za reviziju doći u Nacionalni park Sutjeska, pročešljati poslovanje unazad nekoliko godina i ukoliko se utvrdi nečija odgovornost za nesavjesno poslovanje koje je dovelo do probelma u Nacionalnom parku taj pojedinac ili pojedinci biće sankcionisani u skladu sa zakonom", dodao je Vipotnik.

Vršilac dužnosti direktora Veljko Blagojević kaže da je napravljen plan rada i finansijski plan, te da imaju i prijedloge za veće investicije.

"Ne možemo još konkretno pričati dok se ne naprave dogovori. Imamo pripremljenog investitora da se praktično cijeli Park reparira da bi postao u nekom trenutku samoodrživ i profitabilan. To se odnosi na turistički i ugostiteljski segment, dok zaštita biljnog i životinjskog svijeta ostaje u gazdovanju Parka", rekao je Blagojević.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul rekao je da su radnici zadovoljni sastankom sa ministrom, te da je to i bio jedan od njihovih zahtjeva.

"Trenutno smo u procesu rada i naši su zahtjevi poprilično ispunjeni. Međutim, ako opet dođe do kašnjenja plata i problema u oko isplate, bićemo prinuđeni da ponovo pokrenemo štrajk", rekao je Drakul.

On je naveo da se radnicima trenutno duguju dvije plate.

Sastanku na Tjentištu prisustvovali su i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović i narodni poslanik iz Foče Nenad Lalović, prenosi Radio Foča.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije