počeli radovi na pristupnim putevima

Završeni građevinski radovi na novoj bolnici u Doboju: "Vrijedilo je čekati"

12.07.2023. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
doboj

Prije nego što pacijenti i medicinsko osoblje uđu u novu bolnicu, moraju da se završe i poslovi u krugu objekta.

Globalna kriza, korona, inflacija, rat u Ukrajini, kao i kišno proljeće usporili su radove na novoj bolnici u Doboju, ali su i pored svih tih poteškoća građevinski radovi završeni.

"Posao je urađen po posljednjim standardima. Evo, možete da osjetite kakva je klima ovdje u bolnici, na 35 stepeni napolju bez ikakve ventilacije ili rashlade ovdje je nekih 23 stepena do 25, što je vrlo ugodno za sam boravak u bolnici, što svakako govori o kvalitetu izvedenih radova. Ono što nam nije išlo naruku u ovoj godini svakako je velika količina vlažnosti, velike količine padavina koje su uslovile slabije sušenje svih ovih košuljica, prije svega poda. Imamo problem da moramo sačekati da se sve košuljice osuše da bi moglo doći do izlijevanja PVC podova, što svakako uslovljava dalju dinamiku realizacije jer drugu opremu vi ne možete unositi dok ne završite podove. Tako da se završavaju krila, a centralni blok ostaje prazan i tu se sabire sva oprema koja dolazi", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nakon obilaska bolnice.

U šetnji kroz objekat koji se nalazi u naselju Usora pridružili su mu se i predstavnici kineskih kompanija koje realizuju projekat izgradnje bolnice.

"Projekat se trenutno nalazi u fazi završnih radova i ugradnje opreme. Radujemo se sljedećoj godini, kada će lokalno stanovništvo imati pristup prvoklasnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Juan Džuang Džun, zamjenik generalnog direktora poslovne jedinice "Sinopharm" za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Uposlenici bolnice, ali i pacijenti, kada uđu u ovu ustanovu, shvatiće da je vrijedilo čekati, poručio je Siniša Marić, pomoćnik direktora bolnice, te naveo šta možemo očekivati kada sve bude završeno.

"Prije svega komfor za pacijente će biti znatno veći, znači mi u ovoj ustanovi imamo dvokrevetne, odnosno trokrevetne sobe. Na dvije sobe idu i kupatilo i WC, što nije slučaj u staroj ustanovi. Ono što je nama jako bitno jesu određene usluge koje ćemo pružati u ovoj bolnici, a gore nismo, nemamo angio-salu gore, ovdje imamo, školujemo kadar, naši ljudi su na subspecijalizacijama", naveo je Marić.

Prije nego što pacijenti i medicinsko osoblje uđu u novu bolnicu, moraju da se završe i poslovi u krugu objekta. 

"A vidimo da su otpočeli i radovima na pristupnim putevima, tako da se nadam da će sve kako je planirano i kako stoji u ugovoru biti završeno", kazao je Slavko Kovačević,  zamjenik gradonačelnika Doboja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije