PRIPREME ZA SEZONU GRIJANJA

Sarajevske Toplane ulažu u rekonstrukciju više od dva miliona maraka

12.07.2023. 11:22 / Izvor: Akta.ba
TOPLANE

U okviru investicionog održavanja završeni su radovi na zamjeni gorionika na dva kotla u kotlovnici K-5 ukupne vrijednosti investicije oko 1,1 milion maraka.

Nakon okončanja sezone grijanja 2022/2023. godine i isteka zakonskog roka za pogonsku spremnost postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne energije 15. maja 2023. godine KJKP Toplane - Sarajevo počele su na redovnom i investicionom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistema pripremajući se za sezonu grijanja 2023/2024.

"Izvode se radovi na redovnom održavanju kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućim mjernim mjestima, kao i mjerača utroška toplotne energije. Ovi radovi podrazumijevaju pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, održavanje i zamjenu dotrajalih dijelova, na kojima su u toku prethodne sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci, s ciljem ispravnog funkcionisanja, povećanja efikasnosti i poboljšanja u radu mašinske i elektroopreme toplifikacionih sistema", navodi se u saopćenju Toplana.

U okviru investicionog održavanja završeni su radovi na zamjeni gorionika na dva kotla u kotlovnici K-5 ukupne vrijednosti investicije oko 1,1 milion maraka. Trenutno se obavljaju i radovi na zamjeni cirkulacionog sistema i razdjeljivača toplote, te ugradnji kontrolnih mjerila utroška toplotne energije u sklopu kotlovnice Lenjinova. Inevsticija za ove radove iznosi oko 150.000 maraka. Također u toku su i završne aktivnosti u vezi s projektovanjem i nabavkom opreme za rekonstrukciju kotlovnice Branka Blažek. Radovi na ovoj rekonstrukciji podrazumijevaju zamjenu gorionika na oba kotla, te uvođenje sistema za hidrauličku optimizaciju i automatski rad postrojenja. Vrijednost investicije iznosi jedan milion maraka, a radovi će biti okončani do početka sezone grijanja 2023/2024.

Osnovni cilj je osiguravanje pouzdanog i kvalitetnog zagrijavanja korisnika priključenih na toplifikacione sisteme Toplana, modernizacija zastarjele opreme, osiguravanje funkcionalnosti u radu termoenergetskih postrojenja, povećenje energetske efikasnosti i optimizacija sistema za proizvodnju toplotne energije, te smanjenje emisija polutanata i zaštita životne sredine.

"U skladu sa dinamičkim planom i Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, toplifikacioni sistem Toplana će biti pogonski pripremljen za proizvodnju i isporuku toplotne energije korisnicima do 20. septembra, kako to spomenuta uredba i nalaže", ističe se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije