povezuje Osanicu, Ilovaču i Praču

U završetak modernizacije regionalne ceste R 448, uloženo oko 440.000 KM

27.07.2023. 07:44 / Izvor: Fena
goražde

Radovi na modernizaciji regionalne ceste R 448 u nadležnosti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, jučer su zvanično završeni.

Radovi na modernizaciji regionalne ceste R 448 u nadležnosti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, jučer su zvanično završeni.

Svečanom otvorenju asfaltiranog pravca koji povezuje Osanicu, Ilovaču i Praču prisustvovali su predstavnici kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti, izvođača radova, službi i direkcija angažovanih na tom projektu.

Iz budžeta Direkcije za ceste BPK Goražde za modernizaciju posljednje dionice, Žilići – Ravne (Nišani) u dužini 1,7 kilometara izdvojeno je 440.000 KM. 

"Danas otvaramo ovu posljednju dionicu čime smo okončali sve aktivnosti na asfaltiranju ovog putnog pravca od Osanice do Prače, te sada imamo kvalitetnu komunikaciju do Orahovica iz pravca Sarajeva i iz pravca Goražda. Nadamo se da će ovo poboljšati kvalitet života ovdašnjih stanovnika ali i onih koji povremeno dolaze da rade na svojim imanjima te da će se vraćati život na ovo područje", kazao je ministar za privredu BPK Goražde Zijad Briga.  

Najavio je da će u narednom periodu aktivnosti  biti usmjerene  na asfaltiranje puta prema Rudoj Glavi gdje je smješten planinarski dom “Nedim Pilav Jogi”.

"Time bi stvorili pretpostavke za kvalitetnu turističku ponudu. U narednim danima ćemo uraditi prvi predmjer radova prema Rudoj Glavi da utvrdimo  tačno dužinu trase i koja su sredstva potrebna za završetak tih radova", napomenuo je Briga.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov  naglasio je  kako je riječ o pravcu koji ima višestruki značaj, čijom modernizacijom su se otvorile nove mogućnosti.

"Ovo je jako interesantna dionica koja je u cijelosti  asfaltirana i  pravimo ambijent kako za povratnike na ovom području, tako i za one koji tek žele da se vrate na svoja imanja ali i potencijalne turiste. O tome smo  razgovorali sa premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom koji je jako zainteresoran za otvaranje te destinacije i spremni su nas podržati u tome", kazao je premijer BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije