Vrijedni projekti

Kiseljak ulaže u infrastrukturu: Nova poslovna zona i zgrada za Dom zdravlja

04.08.2023. 09:52 / Izvor: Federalna.ba
kiseljak

Ulaganjem u infrastrukturu u novoj poslovnoj zoni Azapovići te izgradnjom jednog od najvećih domova zdravlja u državi oni ulažu u bolju budućnost stanovnika ove općine.

Za razliku od većine prostora u našoj zemlji - u kojima se, umjesto novim radnim mjestima i boljim platama, građane hrani isključivo pričama o prošlosti, od kojih korist imaju malobrojni - u Kiseljaku čine potpuno suprotno. Ulaganjem u infrastrukturu u novoj poslovnoj zoni Azapovići te izgradnjom jednog od najvećih domova zdravlja u državi oni ulažu u bolju budućnost stanovnika ove općine.

Uz poslovnu zonu Brestovsko, završenu prije nekoliko godina, u općini Kiseljak odlučili su otvoriti novu u Azapovićima, u neposrednoj blizini Koridora Vc. Budućim ulagačima lokalna je zajednica partner koji izgradnjom putne i komunalne infrastrukture osigurava preduvjete za njihovu odluku da svoj kapital ulože upravo ovdje. A interes je obostran.

"Sad je velika investicija Lidl BiH – koji radi svoje središnje skladište i logistički centara za BiH i Crnu Goru. Tu su još tri firme kupile zemljište. To je 300-400 novih radnih mjesta - ne onih imaginarnih, to su izvjesna, realna radna mjesta“, ističe načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak (HDZ BiH).

Uz direktno, značajno je i indirektno upošljavanje kroz građevinsku operativu i usluge, a ono što posebno ističu je kapital koji nije kreditno zaduženje države, nego strano ulaganje. Svjesni su oni da je od dvadeset hiljada stanovnika ove općine, koliko ih je bilo po posljednjem popisu, značajan broj svoju budućnost pronašao izvan granica države, no onima koji su ovdje - žele osigurati bolji život. Jedan od načina je i projekt zamjene sadašnjeg starog doma zdravlja novim.

"Vi kad vidite kakve su nam derutne zgrade domova zdravlja. Čovjek u svojoj boli, u svojoj nevolji - dođe u takav objekat i onda totalno potone“, dodaje kiseljački načelnik.

Direktor doma zdravlja Kiseljak Nino Baban napominje kako je dom zdravlja površine 5.000 kvadratnih metara možda jedan od najvećih u državi: „To će biti moderan dom zdravlja koji će zadovoljavati sve evropske standarde. Idemo na to da ćemo tu napraviti jedan jak dijagnostički centar“.

Sredstva za završetak projekta, koja su zbog niza okolnosti na koja nisu mogli utjecati uvećana sa pet na sedam miliona maraka, uz lokalnu zajednicu, osigurale su vlade FBiH, RH i SBK-a. Ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić (HDZ BiH) naveo je kako kantonalna vlada finansira dvadesetak posto investicije.

Uz zgradu i ulaganje u dijagnostičku opremu, posebno se vodi računa o kadru pa su trenutno četiri ljekara na specijalizaciji, a već naredne godine se njih troje vraća u matičnu kuću. Posebno ističu saradnju sa sarajevskom Službom hitne pomoći

"Ona je dugi niz godina na jednoj visokoj razini, mi smo čak i svoje djelatnike koji rade u ambulanti hitne pomoći slali na dvomjesečnu edukaciju - to je bio jedan jako uspješan projekt“, podsjeća Baban.

Dok privode kraju radove na zgradi Doma zdravlja, čiji se završetak očekuje polovinom naredne godine, cilj im je, kažu, na ovom prostoru zaokružiti socijalno zdravstveni kompleks.

"Na tridesetak hektara će biti smješteno sve - primarna zdravstvena zaštita, dom zdravlja, banjsko lječilište i socijalni centar“, dodaje Mišurić Ramljak.

U zemlji u kojoj se više od tri desetljeća brojni neuspjesi pravdaju nedostatkom političke volje, ovdje potvrđuju kako je i bez toga sve moguće. S ljudima i zbog ljudi zbog kojih uostalom i politika jeste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije