Značajna podrška

Vlada FBiH podržala 387 projekata u vrijednosti 6,5 miliona KM

10.08.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH potpisao i uručio ugovore.

Zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH potpisao i  uručio poticajne ugovore za 387 korisnika u okviru tekućih transfera po projektima.

Od toga je, kako je rekao Mijatović prije potpisivanja ugovora, 12 gradova i šest općina kada je riječ o projektu izgradnje poslovnih zona i dokumentacije za poslovne zone, a ono što se odnosi na privrednike, tačnije mikro, mala i srednja preduzeća jesu projekti poticaja razvoja obrta i srodnih djelatnosti i poticaj novoosnovanim subjektima i jačanje konkurentnosti za mala i srednja preduzeća.

"Ukupan iznos koji danas Vlada FBiH na bazi grant sredstava dodjeljuje korisnicima je 6,5 miliona KM. Iako se radi o značajnim sredstvima, smatram da to nedovoljno kako bi pravili bolji poslovni ambijent i dali podsticaj u pravom smislu riječi za mikro, mala i srednja preduzeća", naveo je Mijatović.

Aktivnosti koje će voditi do kraja godine, kako je dodao, odnose se na dva ključna zakona o poticaju razvoja male privrede u FBiH, te o preduzetničkoj infrastrukturi, koji bi u narednoj budžetskoj godini trebali omogućiti značajan iskorak.

"To se odnosi na iznos sredstava koja ćemo imati na raspolaganju u sljedećoj godini i koji bi trebao biti tri do četiri puta veći nego što imamo sada i najavljujem za sljedeću godinu potpunu reorganizaciju grantovskih sredstava i načina na koji će se dodjeljivati kao i pristupa", istakao je Mijatović dodajući da se već započelo sa pilot fazom i da će u punom kapacitetu profunkcionisati jedinstveni registar obrtnika.

Naveo je da postoje sjajni primjeri razvoja poslovnih zona u kojima su značajni izvoznici, te da im se na ovaj i još kvalitetniji način treba pružiti servis.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić istakli su uspješnu suradnju sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom, te značaj te podrške dodajući kako je doprinijela povećanju broja zaposlenih i izvoza.

Zahvaljujući prije svega toj podršci, kako je rekao Anđelić, u Usori je u tim zonama broj zaposlenih porastao na 2.100 u odnosu na njih 760 koliko je bilo zaposleno prije pet, šest godina.

Dervišagić je rekao da danas potpisuju ugovor o izgradnji jedne saobraćajnice u industrijskoj zoni II u Gradačcu ukupne vrijednosti 268.000 KM, pri čemu je Vlada FBiH putem resornog ministarstva dodijelila Gradu Gradačcu 150.000 KM, a preostali iznos će iz budžeta sufinanansirati Grad Gradačac.    

Dobra saradnja, kako je dodao, doprinijela je je pozitivnim efektima – broj uposlenih u Gradačcu je povećan za 46 posto od 2014. do 2023. godine, a izvoz je dosegao 520 miliona KM, pri čemu 60 posto izvoza čini metalski sektor.

Kao korisnik sredstava poduzetnik Ahmed Popović iz firme OR Popinox Goražde je rekao da je ova vrsta podrške vrlo značajna i korisna za mala preduzeća za poboljšanje kvaliteta proizvoda. Posebno je značajna za poduzetnike koji ne mogu doći do kvalitetnih sredstava, te je neophodno, kako je rekao,  i dalje podržavati male zanatske radnje.

Zahvalnost je izrazio i obrtnik Mahir Karaula iz OR Metalexhidraulic Busovača što je Vlada FBiH prepoznala njihov projekt u vrijeme kada prelaze na izvoz dijelova koje proizvode.

Izvršna direktorica u firmi Arbo Group Sarajevo Nela Škrbo je navela da se bave čišćenjem i održavanjem vila, apartmana i drugih turističkih smještajnih kapaciteta na području Kantona Sarajevo. Zahvaljujući projektu „Poticaj novoosnovanim subjektima“ male privrede omogućeno im je da prošire svoje poslovanje i povećaju broj usluga koje pružaju.       

Potpisivanjem ugovora sa gradonačelnicima, načelnicima i obrtnicima o dodjeli grant sredstava ukupno je podržano 387 projekata u iznosu od 6.519.735,94 KM.

U sklopu projekta "lzgradnja poduzetničkih zona" i projekta "lzrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone“ za 2023. godinu dodjeljen je ukupni iznos od
2.018.529,10 KM.

Za projekt "Poticanje razvoja obrta i srodnih djelatnosti" bilo je 230 prijavljenih obrta, dok je njih sto zadovoljilo uvjete konkursa i za njih je odobreno 622.531,55 KM. Od 100 korisnika sredstava jedan korisnik se prijavilo i za mentoring usluge, a planirano je upošljavanje 38 novih radnika.

Za projekt "Poticaj novoosnovanim subjektima", prijave je podnijelo 500 poslovnih subjekata od čega je njih 165 uvršteno na konačnu rang listu i bit će im dodijeljeno 1.083.104,80 KM.

Na Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava po projektu „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ podnesene su ukupno 234 projektne prijave, od čega su uspješno ocjenjene 152 . S obzirom na ograničen budžet projekta, Ministarstvo je podržalo 95 preduzeća u ukupnom iznosu 2.777.570,49 KM. Realizacijom podržanih projekata doći će do upošljavanja minimalno 210 novih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije