Pripremljena dokumentacija

Do kraja godine urbanistička i građevinska dozvola za bihaćki aerodrom

23.08.2023. 07:40 / Izvor: Nezavisne novine
Bihać

Aktivnosti u vezi s izgradnjom aerodroma u Bihaću teku planiranom dinamikom i do kraja godine očekuje se izdavanje urbanističke i građevinske dozvole.

Aktivnosti u vezi s izgradnjom aerodroma u Bihaću teku planiranom dinamikom i do kraja godine očekuje se izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, potvrdio je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. Dodao je kako se i dalje vrši eksproprijacija zemljišta kako bi se zaokružio prostor u Golubićkom polju, gdje će biti smješten aerodrom.

"Pripremljena je cjelokupna dokumentacija kako bi se mogla izdati urbanistička i građevinska dozvola, što je preduslov da se započnu građevinski radovi. Ono što još preostaje jeste saglasnost Agencije za civilno zrakoplovstvo BiH i mislim da je to samo jedna formalnost koja bi uskoro trebalo da bude riješena", istakao je Sedić.

Prema riječima Anela Hadžića, direktora Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać", koje je nosilac svih aktivnosti, u pripremi je glavni projekat aerodroma, a ukoliko sve bude teklo prema planu, građevinski radovi bi mogli započeti na proljeće iduće godine.

"U pitanju je složen projekat, pa bi se parcijalno realizirali poletno sletna pista, zgrada terminala i ostali sadržaji. Za realizaciju prve faze projekta Vlada FBiH osigurala je 17,5 miliona eura, a do sada je utrošeno oko devet miliona, s tim da je ostatak novca na raspolaganju", rekao je Hadžić. Prema njegovim riječima, sve se odvija u tri faze, s tim da je prva, koja podrazumijeva pripremu dokumentacije, pripremne radove i eksproprijaciju zemljišta, najzahtjevnija.

"Mi smo do sada okončali oko 60 posto posla u prvoj fazi, druga je faza izgradnje i ona bi trebalo da traje od 24 do 30 mjeseci, dok je treći korak certificiranje i licenciranje projekta, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci", kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, još jedan posao koji predstoji u budućnosti jeste izmjena zakonskih propisa na nivou države, kako bi ovaj aerodrom bio uvršten na listu operatora u vazdušnom putničkom saobraćaju, te bi se na njega primjenjivali zakonski propisi koji regulišu ovu oblast.

Ovom dinamikom, kako se procjenjuje, ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća te ako budu osigurana neophodna finansijska sredstva, aerodrom bi mogao biti u funkciji za četiri do pet godina.

Većina dosadašnjih aktivnosti u proteklim godinama finansirana je sredstvima Vlade FBiH, a očekuje se nastavak finansijske podrške i u budućem periodu s obzirom na to da je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 130 miliona maraka.

U proteklim godinama izgrađena je testna dionica poletno-sletne piste, provedena su sva potrebna tehnička ispitivanja, vršeno je prikupljanje dokumentacije i eksproprijacija zemljišta te izgrađen pristupni put ovom lokalitetu.

Cijeli projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje i svijeta, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona. Smatra se kako će njegova realizacija doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku "Una" te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije