ukupne snage od skoro 1 MW

U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

28.08.2023. 12:58 / Izvor: Akta.ba
elektrana

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW.

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW.

Slijedeći jednostavnu maksimu, održivo - pošteno - odgovorno, realizirali su nekoliko značajnih projekta u proteklom periodu a najveći se odnosi na trenutno najveću foto-naponsku elektranu na području TK. Ova investicija Profine grupacije u BiH, u vrijednosti od 1,5 mil. KM je realizovana kao kruna niza projekata u posljednje vrijeme putem kćerka firme - Profine BH d.o.o. Živinice, posvećenih očuvanju okoliša i unapređenju održivog poslovanja.

Drugi komplementaran projekt je vezan za napuštanje fosilnih goriva za grijanje/hlađenje/ventilaciju objekata i prelazak na sisteme sa toplotnim pumpama, koji je realizovan krajem prošle godine. Sve navedeno doprinosi smanjenju CO2 emisija i tranziciji ka dekarbonizaciji u proizvodnji i potrošnji energije u BiH.

Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi i jedna je od odrednica europske energetske politike, što je krajnji cilj i profine BH.

Profine grupacija je nedavno izmjestila u BiH i dio proizvodnje premium PVC profila za prozore i vrata, jednog od najvećih njemačkih brendova Kömmerling. Kako profine grupa ima kćerke firme prisutne u svim zemljama regiona, pokretanje proizvodnje PVC profila u BiH je veliko priznanje i potvrda uspješnosti kćerke firme u BiH - Profine BH d.o.o. Živinice.

elektrana

Trenutno se u pogonima Profine BH u Živinicama proizvode, odnosno ekstrudiraju različiti PVC profili premium prozorskih sistema njemačkog brenda Kömmerling, na ukupno 6 linija za ekstruziju. Krajnje odredište ovih PVC profila proizvdenih u Živinicama je Njemačka, odnosno sve zemlje EU i regiona, putem kćerka firmi i matice Profine GmbH sa sjedištem u Pirmasens-u, Njemačka.

Proces ekstruzije iziskuje veliku potrošnju električne energije te će proizvodnjom na mjestu potrošnje, profine kompenzirati negativnu bilancu u potrošnji energije. Brojne aktivnosti Profine BH u BiH usmjerene su ka što većoj energetskoj efikasnosti i neovisnosti, uzimajući u obzir okoliš i dobrobit lokalne zajednice, te uspostavljajući savremene modele održivog poslovanja.

Odluke potrošača pri kupovini oduvijek oblikuju stavove proizvođača proizvoda. Novo je da su ti stavovi sve više usmjereni prema društvenoj odgovornosti i održivosti. Moderan proizvod nije samo refleksija maksimizacije profita uz povoljnu cijenu. Akcije profine grupe su zasnovane na dubokim uvjerenjima i njihova želja je da njihovi proizvodi, u konačnici, Kömmerling PVC premium prozori i vrata, doprinesu zaštiti klime i čistoj okolini.

Posvećenost očuvanju vrijednih prirodnih resursa za buduće generacije te proaktivno djelovanje Profine grupacije, prikazano i kroz navedene aktivnosti u BiH, predstavlja značajnu dodatnu vrijednost njihovog krajnjeg proizvoda - Kömmerling premium prozora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije