obnovljiva energija

Veliki interes za instalaciju solarnih panela u Tuzlanskom kantonu

19.09.2023. 12:57 / Izvor: BHRT
tuzla

Prošle godine na području Tuzlanskog kantona instalirano je više fotonaponskih solarnih panela nego u prethodne dvije.

Prošle godine na području Tuzlanskog kantona instalirano je više fotonaponskih solarnih panela nego u prethodne dvije decenije. Interes za proizvodnju energije iz solarnih panela povećava se i ove godine, a i obrazovne ustanove se pripremaju za obrazovanje kadrova u ovoj oblasti.

Živinička firma "Profine", koja se bavi proizvodnjom plastične stolarije, veliki je potrošač električne energije pa su prošlog mjeseca u pogon stavili solarnu elektranu snage 1 MW. Ovoj firmi će solarni paneli, u optimalnom proizvodnom režimu, osigurati oko polovinu potrebne energije.

Osim ušteda, ova firma želi da njihov proizvod sadrži odrednicu da je proizveden iz obnovljivih izvora energije kako bi bio bolje prihvaćen na tržištu Evropske unije.

Adnan Đug, "Profine" Živinice - "Generalno, ovo u našoj firmi je priča više o jednoj dekarbonizaciji, o jednoj cirkularnoj ekonomiji jer mi želimo da naš krajnji proizvod učestvuje i da bude prepoznat kao jedan od onih koji promovišu očuvanje energije, očuvanje resursa i, prije svega, održivo poslovanje.“ 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije