čeka se urbanistička saglasnost

Vlada TK nastavlja s podrškom projektu izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli

29.08.2023. 12:32 / Izvor: Fena
tuzla

Prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli dr. Damir Zenunović ističe kako se došlo pred jedan od najvažnijih koraka prije otvaranja gradilišta.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je zaključke u vezi sa podrškom izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli. Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović je podsjetio da će se projekt realizovati u fazama te da će se pokušati ostvariti saradnja sa međunarodnim investitorima kako bi kompleks bio završen. 

Prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli dr. Damir Zenunović ističe kako se došlo pred jedan od najvažnijih koraka prije otvaranja gradilišta.

"Došli smo do izrade glavnog projekta. Čekamo urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu i ako ne bude problema tokom tenderske procedure građevinski radovi mogli bi početi u februaru 2024. godine. U prvoj fazi imamo dogovor s Vladom TK da izvodimo radove na zgradama za četiri fakulteta i to: Ekonomski, Filozofski, Edukacijsko - rehabilitacijski i Pravni fakultet. Procjene govore da nam je potrebno sedam do osam miliona KM, a riječ je o četiri spavaone koje se nalaze u nekadašnjoj kasarni koje će biti pod jednim krovom i na taj način dobit ćemo komplelks fakulteta. Obavezali smo se da ćemo u narednom periodu Vladi TK dostaviti koji su naši daljnji planovi, ali, podsjećam, stigli smo do najvažnijeg koraka i, nadam se, skorašnjeg otvaranja gradilišta", kazao je prorektor Zenunović. 

Ministar Ahmed Omerović istakao je i da će se Skupštini TK dostaviti Elaborat o spajanju Rudarske škole sa Srednjom građevinsko - geodetskom školom. Uprkos stipendiranju učenika interesovanje za Rudarsku školu je minorno, a trenutno ima samo jedan razred u trećoj godini. Eventualnim spajanjem ostat će svi smjerovi Rudarske škole koji će biti aktivirani shodno eventualnom upisu učenika. 

Vlada TK danas je usvojila i tri odluke o podršci projektima u povratničkim sredinama. Odlučeno je da se podrže projekti na području Grada Živinice (vodovod), općine Banovići (sanacija mosta) i općine Osmaci (sanacija postojeće putne infrastrukture kroz projekat udruživanja novčanih sredstava sa Federalnim ministasrtvom za povratak i raseljena lica). 

Na koncu usvojen je i izvještaj o žetvi strnih žita TK, a pomoćnik ministra za poljoprivredu Samid Šarac je rekao kako je 2023. godine izuzetno teška za poljoprovrednike te da po kvaliteti strnih žita i prinosima ne može se mjeriti sa prethodnom. U ovoj godini zasijano je 4.913 hektara strnih žita, najviše pšenice, što je za 407 hektara manje u odnosu na 2022. godinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije