Počinje rekonstrukcija bedema kule u Gradačcu

07.09.2023. 10:29 / Izvor: Agencije
gradačac

U narednom periodu očekuje se početak radova a rok za završetak i izvođenje radova iznosi godinu dana (12 mjeseci).

 

U zgradi Gradske uprave Gradačac potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji bedema kule-fortifikacija kula B4k poznate u narodu kao “Tabija”.  

Izvođač radova je firma “NEIMARI” d.o.o. Sarajevo a ukupna vrijednost radova je oko 650.000 KM.

Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka.

Grad Gradačac je u oktobru 2018. godine pokrenuo procedure na izradi idejnog projekta cjelokupnog uređenja kompleksa “Starog grada” i glavni projekat sanacije najugroženijih dijelova, a prema uputama i sugestijama Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i eksternih konsultanata.

U martu 2021. godine Grad Gradačac dostavio je nadležnom ministarstvu kompletan projekat sa svim pratećim prilozima za izdavanje potrebnih dozvola. Gradu Gradačac je 11.05.2023. godine izdato Rješenje za građanje od strane istog nakon čega je raspisan tender za izvođenje radova.

Predstavnik izvođača rekao je da je čast i zadovoljstvo izvoditi radove na ovakvom objektu i da se nada da će radovi proteći bez velikuh problema.

Gradonačelnik Edis Dervišagić izjavio je da danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s kojim otpočinjemo postupak rekonstrukcije kompleksa “Starog grada” u Gradačcu. “Vjerujemo da će on kontinuirano teći u narednom periodu  i da je ovih prvih 650.000 KM radova, koje danas ugovaramo, samo početak izdvajanja značajnih sredstava za ovaj objekat koji nije samo kulturno historijsko blago Gradačca nego i čitave Bosne i Hercegovine”.

U narednom periodu očekuje se početak radova a rok za završetak i izvođenje radova iznosi godinu dana ( 12 mjeseci).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije