a studenata sve manje

Uskoro prva faza izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli

08.09.2023. 08:13 / Izvor: Federalna.ba
tuzla

Iako je upisanih studenata sve manje na fakultete Univerziteta u Tuzli, nadležni su intenzivirali aktivnosti o izgradnji kampusa.

Iako je upisanih studenata sve manje na fakultete Univerziteta u Tuzli, nadležni su intenzivirali aktivnosti o izgradnji kampusa. Ukupan projekat će koštati milione maraka, prva faza za koju je potrebno osam miliona trebala bi početi već u drugom mjesecu naredne godine.

U najboljem slučaju kampus Univerziteta u Tuzli, u konačnici, pored fakultetskih prostorija, učionica, amfiteatara, sadržavat će i studentski centar, restoran, bazen i druge prostorije za različte nastavne i društvene aktivnosti. Uz sve, trebali bi se graditi i posebni apartmani za nastavno osoblje i studentski domovi.

"Došli smo na jedan korak od tendera za izvođenje, odnosno, nakon niza godine, određene stagnacije, sada smo blizu početka izvođenja zgrade prva četiri fakulteta", izjavio je prof. Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli.

A taj jedan korak je potpisivanje ugovora za izradu glavnog projekta. U  dogovoru s Vladom Tuzlanskog kantona, došlo se do zaključka da će prvo početi radovi na zgradi za četiri fakulteta i to Filozofski, Ekonomski, Pravni i Edukacijsko-rehabilitacijski. Sve će opet zavisiti od dinamike finansiranja.

"Čim potpišemo ugovor za izradu glavnog projekta, što je vrlo blizu, počet ćemo s izradom tendera za izvođenje odmah, i u februaru ćemo imati spreman tender. Nadam se da ćemo imati sreću s tenderskom procedurom i da ona neće predugo trajati", rekao je Zenunović.

Dio sredstava za prvu fazu izgradnje već je obezbijeđen, a obećanje Vlade Tuzlanskog kantona je da će i ostatak biti uskoro raspoloživ. Riječ je o sredstvima od oko osam miliona maraka. Međutim, potrebno je obezbijediti i dodatna sredstva.

"Da se ide ka međunarodnim investitorima kako bismo mogli ovaj projekt što kvalitetnije uraditi", naveo je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK-a (SDA).

Vlada Tuzlanskog kantona je na jednoj od proteklih sjednica već usvojila i zaključke a u vezi s podrškom izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije