Radovi počeli prošle godine

Završetak prve faze radova na obilaznici u Kiseljaku planiran do kraja mjeseca

08.09.2023. 10:05 / Izvor: Akta.ba

Potvrdio je to Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH koja je investitor gradnje obilaznice.

Prometnim gužvama zbog gradnje obilaznice na magistalnoj prometnici na ulazu u Kiseljak iz pravca Sarajeva uskoro bi trebao doći kraj, piše portal artinfo.ba.

Do kraja septembra planiran je završetak prve faze gradnje velike obilaznice koji podrazumijevaiz gradnju kružnog toka, mosta preko rijeke Lepenice te dionice od 1,1 km do tunela koji će se probijati i gradi u drugoj, znatno skupljoj i zahtjevnijoj fazi projekta.

Potvrdio je to Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH koja je investitor gradnje obilaznice.

"Radovi su počeli u šestom mjesecu prošle i trebali su biti završeni do kraja šestog mjeseca ove godine. Kiše i poplave su ih usporile. Do kraja rujna radovi bi prema sadašnjoj dinamici trebali biti završeni", pojasnio je Pravdić.

Po završetku prve faze vrijedne 4,2 mil KM koja su osigurana preko Europske banke za obnovu i razvoj, kreće se s planiranjem druge puno skuplje i zahtjevnije faze koja podrazumijeva gradnju tunela u duljini 650 m te kružnog toka na regionalnoj prometnici Kislejak Visoko.

"Druga puno zahtjevnija faza, odnosno njezin početak ovise o iznalaženju potrebnih sredstava", ističe direktor JC Ceste Federacije BiH.

Radovi u drugoj fazi, prije svega zbog tunela trajat će puno duže, ali u ovom je trenutku najvažnije osigurati potrebna sredstva kako bi se što prije krenulo s realiziranjem i druge faze.

Obilaznica je Kiseljaku jedan je od projekata koji ima visoki stupanj opravdanosti jer središtem mjesta prolazi magistralna cesta, jedna od najprometnijih u Federaciji BiH s prometom od 12.000 vozila dnevno. Njome prometuju i brojna teretna vozila koja svakoga dana prolaze, uz ostalo, i pored dvije osnovne škole. Vozači koji ponekad izgube strpljenje zbog povremenih gužvi koje gradnja obilaznice stvara u prometu to bi svakako trebali imati na umu. Gužve su sastavni dio radova čijim će se završetkom Kiseljak prometno značajno rasteretiti, a sigurnost Kiseljačana i svih koji prolaze središtem ovog mjesta, značajno poboljšati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije