Hram kulture i kazališne umjetnosti

Napreduju radovi na izgradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

11.09.2023. 13:07 / Izvor: Fena
kazalište

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH izrazio je zadovoljstvo time kako napreduju radovi.

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas obišao je danas, zajedno s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Draganom Čovićem, gradilište kako bi popratio tijek radova na nastavku izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

"Ovdje su danas predstavnici Vlade Republike Hrvatske, koja u najvećoj i najznačajnijoj mjeri financijski pomaže nastavak izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru, na čemu im hvala. Bez njihove podrške, ne samo u ovoj fazi, nego i prijašnjima, bilo bi jako teško ili gotovo nemoguće čitav proces dovesti u ovu fazu u kojoj su sada nalazi", izjavio je prilikom obilaska ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Vukoja je također istaknuo i veliku pomoć koju je za nastavak radova omogućila Vlada Federacije BiH.

"Dužan sam spomenuti i veliku i značajnu financijsku pomoć Vlade FBiH, koja je isto tako, vrlo značajnijim sredstvima, kako u prošloj, ovoj, a nadam se i u sljedećoj, pomogla financijski nastavak izgradnje HNK u Mostaru. Vjerujem da će ova zgrada, kada bude napravljena, biti simbol grada, nova urbanistička i arhitektonska vrijednost, ali da će biti i simbol hrvatske konstitutivnosti u BiH te uistinu hram kulture i kazališne umjetnosti", poručio je.

Potvrdio je kako će ovu zgradu koristiti i druge institucije.

"Pored HNK u ovoj će zgradi biti smješteni Simfonijski orkestar i dvije buduće akademije, koje su u osnivanju, dramska i filmska i glazbena akademija. U toj sinergiji ćemo svi zajedno koristiti ove prostore, lakše će biti održavati zgradu, a kroz sinergijski odnos ćemo onda raditi projekte koje pojedinačno ne bismo mogli", smatra Vukoja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH izrazio je zadovoljstvo time kako napreduju radovi.

"Kroz ovih 20 i više godine, koliko je ova priča stajala, stvorili su se problemi i teškoće, ali ono što čujemo od izvođača radova i nadzora izgradnje, rekao bih da sadašnja situacija budi nadu, da idemo u dobrom smjeru i da izgradnja ide svojim putem. Kao što je ravnatelj rekao, nadamo se da će to doista biti, ne samo hram kulture BiH, nego i simbol konstitutivnosti Hrvata u BiH te svega onoga što u kulturnom smisli Hrvati predstavljaju", kaže Milas.

Dodaje kako je Vlada RH, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, ovaj projekt prepoznala kao onaj od strateškog interesa.

"Vlada RH je apsolutno prepoznala ovaj projekat kao iznimno značajan, kao i niz drugih, zato smo ga i stavili na listu projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH te će i dalje stajati za pomoć izgradnji, ne samo HNK, već svega onoga što će pridonijeti boljoj svakodnevici Hrvata u BiH, ali i svih ljudi koji žive na tim područjima", naglasio je.

Osim Mostara, državni tajnik boravit će danas i u Stocu gdje će biti potpisani ugovori za preko 160 projekata koje je potpomagao njegov Ured i Vlada RH.

"Radi se o potpisivanju ugovora za preko 160 projekata koji imaju za cilj očuvanje Hrvata na ovome području, ali i BIH  kao prijateljske i dobrosusjedske zemlje s kojom imamo dobre odnose. S hrvatskim narodom ovdje imamo prošlost, sadašnjost, a i budućnost jer jedni bez drugih neće biti", ističe Milas.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović smatra kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata za Hrvate u BiH.

"Presretan sam da Vlada RH prati sve projekte diljem BiH, a ovo je možda jedan o najznačajnijih, kao konstitutivnog naroda u BiH. Hvala i gospodinu Milasu. Uz tehničke probleme koje smo imali, izgubili smo neka tri ili četiri mjeseca, ali vjerujem da ćemo ih do kraja godine sustići ovom dinamiko gradnje, kako bismo negdje krajem studenoga ponovno došli ovdje i stvorili ambijent da idemo u naredne faze", kazao je Čović.

Izrazio je nadu da će se konture zgrade vidjeti uskoro.

"Nadam se da ćemo do kraja ožujka vidjeti konture kazališta, kakvo bi po svojoj visini i gabaritima trebalo izgledati i da ćemo onda ići u završne faze. Znam da je izvođačima zahtjevno ovo ispuniti, ali tu smo im kao podrška i bit ćemo to i dalje", zaključio je Čović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije