Konačno

Počela prva faza gradnje olimpijskog bazena u Mostaru

19.09.2023. 10:15 / Izvor: N1
Bazen

Konačno je počela izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru.

Konačno je počela izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru. Prva faza radova vrijedna je više od 10 miliona KM i trebalo bi da bude završena u narednih godinu i pol.

Prva faza gradnje podrazumijeva izgradnju betonske konstrukcije, krova te izradu staklene fasade.

“Izgradnjom prve faze, u međuvremenu će se napraviti tender za drugu fazu. On će značiti instalacione radove, sve instalacije, tehnologija, elektroinstalacija – jaka i slaba struja, vodovoda i kanalizacije, zatim pročistači vode i elektronika koja prati sam bazen”, pojašnjava Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Novčana sredstva za izvođenje druge faze radova tek treba da se omoguće. Tender bi trebao biti raspisan po završetku prve faze, kada bi trebala biti poznata i vrijednost izvođenja drugog dijela radova.

“U ovom momentu imamo osam miliona plus jedan koji smo dobili od Vlade Federacije i imamo osiguran dio sredstava u budžetu. Obzirom da se radi o dvogodišnjem projektum ta sredstva će se vidjeti u proračunu za sljedeću godinu. Kad dođemo u tu fazu da imamo završenu prvu fazu i krenemo u drugu fazu, tad ćemo imati jasniju sliku koliko košta nastavak”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara Adela Gosto optimistična je upravo iz razloga što će se projekat realizirati u dvije faze radova.

“Malo me je strah iskreno, ali ono što mi ulijeva nadu je da se projekat radi iz dva dijela i da ćemo zaista uraditi prvo bazen i te neke osnovne objekte koje su vezane uz bazen, poput svlačionica i vjerovatno nekog restorana, a da ćemo hotelski taj dio ostaviti za neki drugi plan, odnosno za neka bolja vremena finansijska”, kaže Gosto.

Brzoj izgradnji bazena nada se naša najbolja plivačica Lana Pudar, ali i nekoliko stotina mladih plivača i plivačica koji su angažirani u tri plivačka kluba u Mostaru. Oni trenutno na raspologanju imaju dva neuvjetna bazena za treniranje.

“S te strane zaista ja mislim da će se napraviti nevjerovatan iskorak u samoj organizaciji i pripremama jer, kao što znate, Lana Pudar za svake pripreme mora otići ili u Trebinje ili u Banjaluku. To će sad raditi na svom bazenu kod svoje kuće, sa puno više vremena, s puno više mogućnosti za odmor, sa puno kvalitetnijim, mogu slobodno reći, i trenerima”, ističe Senad Kevelj, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Građani Mostara smatraju kako će novi bazen biti i dodatna motivacija za sve profesionalne plivače i one koji to tek žele postati.

“Mislim da, ne samo da će to utjecati kao motivacija za ostale učenike, omladinu i ostale sportiste, nego će to biti još jedan dobar način da svi koji rade na nečemu će nastojati da se pokažu u tome”, kaže nam jedan sagovornik.

Izgradnja bazena investicija je koja će premašiti 20 miliona KM. Hoće li se novim ugovorom Mostar naći na listi gradova s olimpijskim bazenom, znat će se u narednim mjesecima, kada bi se trebali početi nazirati prvi obrisi objekta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije