OBJAVLJEN TENDER

Međunarodni aerodrom Sarajevo gradi solarnu elektranu od 2,2 miliona KM

21.09.2023. 13:21 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

Međunarodni aerodrom Sarajevo planira izgraditi solarnu elektranu na krovovima svojih objekata.

Međunarodni aerodrom Sarajevo planira izgraditi solarnu elektranu na nadstrešnici Terminala B.

Solarna elektrana je nazvana MAS SOLAR1, a objavljena je i javna nabavka za izvođenje radova. Procijenjena vrijednost planiranih radova na solarnoj elektrani je 2,2 miliona KM, javlja Akta.ba.

"Predmetna nabavka podrazumjeva izradu glavnog projekta fotonaponske elektrane MAS Solar1 na nadstrešnicama parkinga Terminala B i izgradnja elektrane po sistemu 'ključ u ruke'. Rok za izradu Glavnog projekta je naveden u ponudi i ne može biti duži od 45 dana, bez odlaganja. Rok za izvođenje radova je definisan u ponudi i predmet je ocjene, ali ne može biti duži od 8 mjeseci. Radovi će se izvoditi u skladu sa glavnim projektom, u terminima usaglašenim i odobrenim od strane naručioca", navodi se u tenderskoj dokumentaciji

Glavni projekat se izrađuje sa pripadajućim disciplinama, odnosno potrebnim nacrtima, tehničkim specifikacijama, proračunima tabelama, grafikonima i sl. kao i tehničkih zahtjeva za poslove izgradnje fotonaponske elektrane "MAS Solar 1" na nadstrešnicama parkinga Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U projektu dati objedinjene detaljne predmjere i predračune svih elemenata opreme i materijala kao i radova, tako da je moguće utvrditi cijenu koštanja svih elemenata elektrane i radova do potpuno funkcionalnog stanja.

Glavni projekat treba da sadrži sve detalje i potrebne informacije kako bi se na osnovu njega mogla pribaviti građevinska dozvola.

Ponude zainteresovanih ponuđača primaju se do 10. oktobra. Kod odabira ponude ključnu ulogu igrat će cijena koja će nositi 70 posto bodova, dok će sa 30 posto biti bodovan rok isporuke.

"Odluka za realizaciju solarne elektrane 'MAS Solar 1' za zadovoljavanje vlastitih potreba je dio napora kompanije u pravcu ekološke i energetske tranzicije. Studijom izvodljivosti izgradnje nadstrešnice sa fotonaponskim panelima ustanovljena je ekonomska opravdanost te značajan doprinos smanjenu emisije štetnih gasova i emisije CO2“, istaknuto je.

J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. (MAS) je najveći aerodrom u Bosni i Hercegovini, i opslužuje većinu internacionalnih putnika u BiH. Do 2000. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija putničkog terminala i niza servisnih objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije