IZ RS TRI MILIONA EURA

Vlada FBiH: Za nastavak obnove Saborne crkve 50.000 KM

25.09.2023. 07:42 / Izvor: Agencije
crkva

ederalni ministar Nerin Dizdar također je istakao kako je podrška Vlade FBiH obnovi Saborne crkve neupitna.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar prisustvovali su u Mostaru donatorskom ručku, koji je organiziran povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru i završetka njene obnove, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Uoči ovog događaja su domaćinu, parohu mostarskom i starješini Saborne crkve Dušku Kojiću uručili ugovor u iznosu od 50.000 KM za nastavak radova, a koje je izdvojila Vlada Federacije BiH putem  Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

"Vlada Federacije BiH će nastaviti podržavati sanaciju i obnovu Saborne crkve do konačnog završetka radova", istakao je premijer Nikšić.

Federalni ministar Nerin Dizdar također je istakao kako je podrška Vlade FBiH obnovi Saborne crkve neupitna.

"Saborna crkva jedan je od najvažnijih sakralnih simbola bosanskohercegovačke kulturne baštine i njenog pluralnog karaktera. Čast nam je što možemo podržati njenu obnovu", poručio je ministar Dizdar.

 I vlasti Republike Srpske osigurat će najmanje tri miliona eura za završetak Saborne crkve u Mostaru.

"Vjerujemo da bi to gotovo sigurno trebalo biti dovoljno da se taj posao i završi. U idućoj godini okupit ćemo sve javne institucije i rasporediti tu obavezu da crkva može na to računati i mislim da je veoma važno da to završimo što je prije moguće. Mnogi ljudi iz Banje Luke koji prolaze i odlaze prema morima tijekom ljeta uvijek se primijete i zadržavaju u Mostaru tako da je i za njih važno da imaju stanište gdje bi se mogli zaustaviti, odmoriti, posvetiti molitvi i mislim da na taj način to integrira cijeli ovaj prostor", kazao je Dodik.

Istaknuo je i to kako je dolazak patrijarha u Mostar iznimno važan.

"Gdje god patrijarh dođe to je znak da se integriramo, okupljamo, posvećeni smo vjeri u Boga i želji za ljubav među ljudima, to je ono što nas uči naša pravoslavna crkva i ostajemo privrženi tome. Da bismo to uspijevali moramo se okupljati oko naših hramova", kazao je Dodik.

"Mislim da je važno da se, prije svega, molimo Bogu u ovakvim mjestima. Osobno sam duhovno osnažen, osvježen i utješen i tako ću otići iz Mostara prije svega zbog konstatacije da grad živi punim plućima i da, ono što je za mene naročito važno, ali i za sve ljude koji ovdje žive, da su se obnovile bogomolje koje su bile porušene. Njihovo obnavljanje pokazuje da smo svi svjesni da čovjek nije samo materijalno i biološko biće, nego i duhovno. Duhovna dimenzija našeg postojanja temelj je i cilj i ona treba prožimati sve druge elemente ljudskog života i života svih nas", kazao je Porfirije.

Navodi kako obnovljene svetinje daju mogućnost unutarnje obnove.

"Budući da je svatko povrijedio svačiju svetinju, odnosno svetinju onog drugog, sada obnovljene svetinje daju mogućnost da se obnavljamo duhovno i da se, dolazeći u svetinje, molimo Bogu i uspostavimo mir s njim, a onda u isto vrijeme i mir među sobom. Onaj koji hoće imati unutarnji mir i mir s Bogom nemoguće je da ga ima samo za sebe ako ga ne gradi i osigurava i za druge ljude. Tek kad se trudimo osigurati mir drugima, mir svojim bližnjima i susjedima, imat ćemo i mir u sebi", kazao je patrijarh Porfirije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije