Mnoge zakonske procedure

Optimistična pretpostavka: Čista voda u lukavačkom vodovodu za 3-4 godine

03.10.2023. 08:16 / Izvor: Federalna.ba
Voda

Foto: Fedrealna.ba

Neophodne zakonom propisane procedure su mnogobrojne i dugotrajne.

O problemima građana Lukavca s pitkom vodom, koji traju posljednjih 20-ak godina, govorili smo u više navrata. U posljednje vrijeme aktuelan je projekt fabrike vode, nakon čije bi gradnje gradskim vodovodom konačno potekla čista voda. Nažalost, i dalje je vrlo neizvjesno kada će biti izgrađena jer, kako tvrde u gradskoj upravi, neophodne zakonom propisane procedure su mnogobrojne i dugotrajne.

Građani ne žele koristiti vodu koju putem gradskog vodovoda dobijaju iz filter stanice obližnje koksare, iako je uredno plaćaju.

"Ima je prilično dovoljno, samo nije za piće. Ja je ne koristim ni za kuhanje".

"Dobra je kad je plaćamo, a za trošenje nije - nije možda dobra ni za kupanje".

"Kao da smo mi građani drugog reda u TK-u."

Da su u pravu, pored ostalog, potvrđuju i fizičko-hemijske analize vode iz gradskog vodovoda, koje 3 puta mjesečno obavljaju u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

"Od početka godine do danas rezultati su pokazali da 12 uzoraka, odnosno 50% nije zadovoljavalo propise Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog povećanog sadržaja mangana. Taj sadržaj mangana ima i svoju toksičnost u povećanim koncentracijama. Nije preporučljivo da se takva voda koristi ni za kuhanje ni za kupanje", navodi Sadija Smajlović, rukovoditeljica hemijske laboratorije u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

U nevladinom sektoru smatraju da je lokalna vlast problem davno trebala i mogla riješiti.

"Apsurdno je da Lukavac leži na vodi - od mineralnih voda preko termalnih voda do pitkih voda - a da se problem ne može riješiti“, kaže Bejazet Okić, dopredsjednik Foruma za zaštitu okoliša Lukavac

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić (SDBiH) podsjeća da je riječ o kompliciranoj i dugotrajnoj proceduri: "2016., kada sam došao, ni jednog papirića o izgradnji postrojenja za tretman pitke vode nije bilo. Samo lokacijom smo se bavili 3 godine. Trenutno smo malo zapeli, izvođač radova, izrade projekta i studije izvodljivosti, svjetska kompanija je malo probila rokove“.

Podsjetimo, cilj je izgradnja postrojenja koje bi objedinilo vodu sa izvorišta Toplice, nekoliko obližnjih bunara, a po potrebi i prečišćenu voda iz jezera Modrac. Realizaciju podržava i Vlada TK-a.

"Vjerovatno ćemo do kraja godine odobriti preko 100.000 KM koje će gradska administracija utrošiti u cilju izrade studije izvodljivosti za fabriku pitke vode“, ističe premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA).

Trenutne potrebe Lukavca za pitkom vodom su oko 80 sekundnih litara, a projekt bi u prvoj fazi trebao osigurati više od 100. Kada će tačno prve kapi pitke vode poteći lukavačkim vodovodom, niko se ni sada nije usudio ustvrditi. Optimistična pretpostavka je za 3-4 godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije