Svečano otvorena

U Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi obnovljena biblioteka i čitaonica

03.10.2023. 10:55 / Izvor: Akta.ba
mašinska

Ministarstvo je već ranije investiralo u nabavku opreme za biblioteku u ovoj školi, te u nabavku 26 novih računara i unapređenje 15 postojećih računara.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović je, zajedno sa gradonačelnicom Grada Sarajeva Benjaminom Karić i direktorom Srednje mašinske tehničke škole Farukom Čupovićem, svečano otvorila obnovljenu školsku biblioteku i čitaonicu u ovoj školi koja se ponosi bogatom historijom.

Ministarstvo je već ranije investiralo u nabavku opreme za biblioteku u ovoj školi, te u nabavku 26 novih računara i unapređenje 15 postojećih računara.

Srednja tehnička škola u Sarajevu započela je svoj rad prije 134 godine, a osnovana je odlukom visokog carskog i kraljevskog zajedničkog ministarstva u Beču 12. augusta 1889. godine. Bila je prva takva škola u Bosni i Hercegovini.

"Zadovoljstvo mi je što sam ovdje da slavimo puno godina dobrog rada, te vjerujem da ćemo zajedno ostvariti još puno dobrih projekata. Vaš posao je izuzetno ozbiljan. Škola mora biti konkurentna svemu što nas okružuje, obrazovanje mora biti konkurentno i prilagodljivo. Edukacija je temeljna karika u našem društvu i zajedno ćemo raditi na tome da ostane tako. Veoma je važno da gradimo prostor u kojem će naši učenici rado provoditi vrijeme, gdje će se osjećati inspirisano i potaknuto", istaknula je ministrica Hota-Muminović.

hota

Direktor Čupović kazao je da je ovo korak prema stvaranju prostora u kojem će učenici rado boraviti i osjećati da je škola njihov drugi dom.

"Ovo je poseban dan za nas. Ponosni smo na tradiciju naše škole, ali želimo modernizirati naše metode poučavanja i prostor", istakao je.

Otvorenju obnovljene školske biblioteke i čitaonice prisustvovali su i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Mersiha Mehmedagić i vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Vedad Deljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije