Jačanje mjesnih zajednica

Lakši život u Rogatici uz vodu i asfalt

03.11.2023. 08:11 / Izvor: Glas Srpske
Asfalt

Novo ruho područne škole, asfaltirani putevi te kvalitetnije snabdijevanje vodom za stotine potrošača u Rogatici.

Novo ruho područne škole, asfaltirani putevi te kvalitetnije snabdijevanje vodom za stotine potrošača u Rogatici rezultat su projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”.

Naime, opština Rogatica jedna je od 41 lokalne zajednice u BiH koje učestvuju u realizaciji ovog projekta koga zajednički finansiraju vlade Švajcarske i Švedske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

"Do sada je u Rogatici iz ovog velikog projekta sa vlastitim učešćem u cijelosti realizovana prva faza, a pri kraju je i druga", rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić.

Tokom prve faze, naglašava on, u zgradi stare gimnazije otvoren je društveni centar u kojem predstavnici mjesnih zajednica okupljaju, druže, umrežavaju, sarađuju, učestvuju u donošenju odluka, uče i razvijaju sebe i svoje zajednice kao bitnu ulogu za ukupan razvoj društva.

U drugoj fazi projekta učestvuju mjesne zajednice Borike, Mesići, Plješevica, Rogatica 1 i Rogatica 2.

Jagodić objašnjava da je zahvaljujući ovom projektu područna osnovna škola na Borikama dobila novu fasadu, prozore i vrata, dok je u Mesićima rekonstruisan glavni vodovod Klanac u dužini od 2.892 metra kojim se, nakon postavljanja novih vodovodnih cijevi i prateće infrastrukture, rješava problem snabdijevanja pitkom vodom najvećeg dijela područja cijele mjesne zajednice.

Voda sa Klanca sredstvima mještana dovedena je u Mesiće i okolna sela 1989. godine, ali su vodovod uništili zub vremena i ratna dejstva.

"U mjesnoj zajednici Plješevica asfaltirano je 200 metara lokalnog puta Ćemanovići - most na Rakitnici koji je u neku ruku “kapija” na ulazu u Rogaticu. U Živaljevini kao dijelu mjesne zajednice Rogatica 1 takođe je bila u centru pažnje voda kao dugogodišnji problem ovog naselja, a polaganjem oko 1.900 metara novih vodovodnih cijevi Živaljevina se priključuje na gradski vodovod i zahvaljujući tome će ovo naselje dobiti dovoljno vode za piće i ostale potrebe", objašnjava Jagodić.

Mjesna zajednica Rogatica 2 iz ovog projekta dobila je automatsku regulaciju hlora u sistemu vodosnabdijevanja Rogatice kao urbanog naselja i regulaciju skupljanja čvrstog otpada u zaštićenoj vodovodnoj zoni.

"Kad se sve sabere, za rješavanje značajnih pitanja iz svakodnevnih životnih potreba Rogatičana utrošeno je oko 170.000 maraka. U tome je 65.000 učešće budžeta opštine, ali je to bio povod da nosilac cijelog projekta nagradi Rogaticu sredstvima za jedan manji potprojekat", naglašava Jagodić.

Naime, prihvaćen je projekat sanacije dijela saobraćajnice u naselju Centar koja prolazi pored vrtića “Bambi”. Vrijednost projekta iznosila je 43.000 maraka, od čega je učešće opštine 16.000 KM, a radnici “Romanijaputeva” iz Sokoca radove su izveli u rekordnom vremenu, za tri dana. Posljednji metri asfalta položeni su 1. novembra.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije