Na period od 30 godina

Potpisan ugovor o dodjeli koncesija za vjetro i solarne elektrane u BPK Goražde

16.11.2023. 07:47 / Izvor: Fena
Koncesija

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov i direktor kompanije “TLG” d.o.o Travnik Zoran Vujinović jučer su potpisali ugovor o dodjeli koncesije.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i direktor kompanije “TLG” d.o.o Travnik Zoran Vujinović jučer su potpisali ugovor o dodjeli koncesije za izradu, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje vjetro i solarnih elektrana na lokalitetima VE "Kacelj“, FNE "Jahorina“ FNE "Jahorina 1“ i FNE "Jahorina 2“, čija je ukupna snaga 800 MW.

Ovom privrednom društvu koncesija je dodjeljena na period od 30 godina, a po ocjeni predstavnika Vlade BPK, riječ je o veoma povoljnom ugovoru i, kako je ocjenjeno, veoma ozbiljnom partneru.  

Premijer Ćulov je mišljenja da je ugovor značajan s aspekta privrednog razvoja i ekonomskog jačanja BPK s obzirom da se, kako je pojasnio, kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu u iznosu od deset do dvanaest miliona KM.

"Današnje potpisivanje je prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata za BPK Goražde, čija je vrijednost prema projekcijama, blizu 800 miliona eura. Uz podršku Komisije za koncesije i Ministarstva za privredu te predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti našeg kantona, uspjeli smo stvoriti mogućnosti za velike investicije u proizvodnju električne energije na našim prostorima", kazao je premijer Ćulov.

Direktor kompanije “TLG” Zoran Vujinović pojasnio je da, kada je riječ o implementaciji ovih projekata, postoji metodologija u njihovom razvoju, a prema planu prvi projekt u vidu solarnog parka od 200 MW trebao bi biti implementiran za dvije godine.

"Što se tiče vjetro parka, iskustva privrednog društva 'TLG' su velika u razvoju projekata, ali njihova realizacija zahtjeva jako velika istraživanja i analize koje će uslijediti, kao i konsultacije s Ministarstvom prostornog uređenja, s obzirom da će se svi prostori koji se nalaze na ovim lokalitetima, a koji su zaštićeni po bilo kojem osnovu, biti isključeni od bilo kakvog uticaja. Zatim slijede aktivnosti pretvorbe zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, kao i ostali postupci u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju", naglašava Vujinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije