TRAŽI SE IDEJNO RJEŠENJE

Raspisan konkurs za novi kongresni centar u Trebinju

29.11.2023. 08:32 / Izvor: Akta.ba
trebinje

Plan je da kompleks bude izgrađen na području "Novog Trebinja", uz put prema Dubrovniku.

Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ raspisala je nagradni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja kompleksa kongresnog centra koji treba da se gradi u Trebinju.

Plan je da kompleks bude izgrađen na području “Novog Trebinja”, uz put prema Dubrovniku, na zemljištu površine oko 10.000 metara kvadratnih, navedeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Na konkursu imaju pravo da učestvuju sva zainteresovana pravna i fizička lica.

Rok za preuzimanje dokumentacije je 1. februar, a za dostavljanje prijedloga 7. mart sljedeće godine, dok će rezultati konkursa biti poznati u roku od 90 dana od dana zatvaranja konkursa.

Učesnici konkursa, osim kongresnog centra, treba da predvide i izgradnju nove sportske dvorane, hotela visoke kategorije, javne gradske ustanove, zelenih površina i podzemnih garaža.

Kompleks kongresnog centra u Trebinju namijenjen je, kako se navodi, prije svega za kongresnu, koncertnu i sajamsku djelatnost.

Planirano je da obuhvati kongresno-koncertnu dvoranu sa oko 1.000 mjesta, koncertnu dvoranu sa 150 mjesta, kao i još jednu dvoranu sa oko 300 mjesta, zatim salu za plenarne sastanke sa oko 100 mjesta i malu salu za plenarne sastanke sa oko 20 mjesta, VIP i sale za prijem visokih zvanica.

Kongresni centar će imati i sajamsko-izložbeni dio sa stalnom i povremenom izložbenom galerijom, administrativni dio, pres centar, restoran, kafe, komercijalni i parking prostor i garaže.

Pošto je riječ o nagradnom konkursu, sastavljen je stručni žiri od devet članova, koji treba da odaberu tri rada, od kojih će najbolji kao nagradu dobiti 100.000 KM, drugi rad 40.000 KM, a treći 20.000 KM.

Stručni žiri čine generalni direktor ERS-a Luka Petrović, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, dekani arhitektonskih fakulteta u Beogradu, Banjaluci i Podgorici Vladimir Lojanica, Dejan Čvoro i Svetlana Perović, kao i inženjeri arhitekture Dragan Šiniković i Radojka Nožica, elektrotehnike Mijomir Mijić i mašinstva Ivan Rašković, te načelnik Odjeljenja za kapitalne investicije grada Trebinja Danilo Ilić.

Petrović je rekao da je potreba za kongresnim centrom ovog profila u Trebinju racionalna i utemeljena na razvojnoj strategiji ERS-a i grada, tim prije što se Trebinje danas ubrzano razvija i urbanizuje.

"Planirani novi sadržaji treba da postanu i novi simboli ERS-a i Trebinja za 21. vijek, koji nastavljaju svoj komplementarni razvoj", naglasio je Petrović.

On je rekao da ERS ima starteški cilj da postane i regionalni centar obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja u oblasti energetike, energetske efikasnosti, kao i da doprinese očuvanju i unapređenju životne sredine.

"Među koracima u ostvarivanju ovih ciljeva su i planovi za proširenje osnovnih poslovnih djelatnosti izgradnjom kongresnog centra u Trebinju koje ima sve življu, izgrađeniju i zahtjevniju turističku industriju u okviru koje posebno mjesto zuzima kongresni i edukativni turizam, privredna grana koja ne zavisi od sezonskih promjena broja posjetilaca određenog regiona", istakao je Petrović.

On je napomenuo da se infrastruktura budućeg kongresnog i konferencijskog centra može koristiti i za druge srodne djelatnosti, kao što su sajmovi, revijalni programi, obilježavanja značajnih događaja, komercijalne promocije, odnosno za sva veća okupljanja, razna predavanja, plenarne sjednice, radionice, okrugle stolove i panel diskusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije