Počinje realizacija projekta izgradnje transportnog cjevovoda

20.12.2023. 07:31 / Izvor: Akta.ba
brčko

Potpisan je ugovor o kreditnom zaduženju Brčko distrikta BiH u iznosu od 6,5 miliona eura sa Evropskom bankom.

Potpisan je ugovor o kreditnom zaduženju Brčko distrikta BiH u iznosu od 6,5 miliona eura sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju transportnog cjevovoda. Početak realizacije projekta očekuje se u narednim danima.

Izgradnja transportnog cjevovoda je drugi najveći projekat u oblasti komunalne infrastrukture na području Brčkog, nakon fabrike vode koja je otvorena 2010. godine.

"Kapacitet cijevi je 90 litara u sekundi, što je dostatno da obezbijedi kvalitetno i redovno snabdijevanje naselja Potočari i Grčica, ali je ovo i osnova da se ta mreža može proširiti na cijeli prostor Brčkog, da riješi problem vodosnabdijevanja i u urbanom i ruralnom dijelu, prije svega prema istočnom i južnom dijelu Distrikta", kazao je gradonačelnik Zijad Nišić (SBiH).

brcko

Šef Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović (SBiH) istakao je kako će u narednim danima biti potpisan ugovor sa izvođačem i sa nadzorom: „Od tog trenutka, ako bude ovakvo vrijeme, uvodimo izvođača u posao“.

Prema njihovim riječima, realizacijom ovog projekta trebao bi se dugoročno riješiti problem sa vodosnabdijevanjem oko 20.000 građana ove lokalne zajednice, a neophodan je i za potrebe industrijske zone.

"To je jedan okvir koji će Brčko da zastupa u budućnosti, iz kojeg će se izvlačiti jako puno projekata koji su vezani za zelenu energiju, obnovljive izvore energije, očuvanje energetske efikasnosti kao i za eventualno produkciju energije putem vjetra ili Sunca", izjavio je koordinator Distrikta Brčko pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić (SNSD).

Rok za izvođenje radova na izgradnji transportnog cjevovoda iznosi 360 dana. Distrikt je ovaj kredit dobio uz kamatnu stopu od 2% i rok otplate 15 godina sa grejs periodom od tri godine. Iz Vlade ističu da je jedan od prioriteta u narednom periodu obnova kompletne vodovodne mreže na području ove lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije