Sanacija stambenih objekata

Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Ilidža izdvajaju 200.000 KM za projekte

28.12.2023. 09:19 / Izvor: Akta.ba
ilidža

Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Ilidža izdvajaju 200.000 KM za sanaciju postojećih stambenih objekata.

Ministar Omer Osmanović i načelnik Nermin Muzur potpisali sporazume: Najavljena izgradnja spomenika na Centralnom trgu, u čast IV Viteške brigade, te obezbjeđeni smještajni kapaciteti za pripadnike branilačke populacije s područja općine Ilidža

Načelnik općine Ilidža Nermin Muzur i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisali su danas Sporazum o rješavanju stambenog pitanja osoba iz branilačke populacije, putem njihovog privremenog smještaja u stambene jedinice kojima raspolaže ova općina.

Pomenuti stanovi prethodno će biti sanirani zajedničkim sredstvima Ministarstva i Općine.

Dodatno, potpisan je i Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomenika na Centralnom trgu, u čast IV Viteške brigade, koji će Ministarstvo za boračka pitanja KS podržati sa 100,000 KM.

Kako je istakao ministar Osmanović, niz bilateralnih sastanaka, rezultiralo je jednom dugoročnom saradnjom, koja se svakako nastavlja i u narednom periodu.

''Osluškujući probleme s kojima se svakodnevno susreću pripadnici branilačke populacije, od kojih je onaj egzistencijalni uvijek prioritetan, time smo se i odlučili na ovaj projekt. Zajednički smo na području općine Ilidža uložili pomenuta sredstva, u sanaciju više stanova, i iskoristio bih priliku da se podebno zahvalim načelniku Muzuru, koji već godinama unazad podržava projekte branilačke populacije. Danas smo također s određenim finansijskim sredstvima podržali i izgradnju spomenika na Centralnom trgu, koji će svjedočiti herojstvu pripadnicima IV Viteške brigade i njihovom nemjerljivom doprinosu odbrani Ilidže, ali i Sarajeva. Mi i u narednoj godini nastavljamo s projektima i inicijativama koji za cilj imaju poboljšanje statusa ove kategorije, i nadam se da će se izuzetna saradnja sa sarajevskim općinama nastaviti i dalje", rekao je ministar Osmanović.

Općina Ildiža neupitno će nastaviti podršku projektima koji njeguju kulturu sjećanja, ali i koji znače bolji status u društvu branilaca s područja ove općine, riječi su načelnika Nermina Muzura.

''Predstavlja mi zaista veliko zadovoljstvo najaviti početak izgradnje spomenika koji će biti izgrađen na Centralnom trgu, u čast naših vitezova, pripadnika IV Viteške brigade, spomenika koji će ostati kao trajni podsjetnik na dešavanja devedesetih godina. Naši branioci su to zaslužili, i mi ostajemo opredijeljeni ka konstantnom podsjećanju na njihove zasluge. Ministar Osmanović ima moju punu podršku pri unapređenju statusa branioca općine Ilidža, te se nadam da smo sredstvima odvojenim za ovu namjenu uspjeli da krenemo u sistemsko rješavanje stambene problematike ove kategorije'', istakao je načelnik Muzur.

Kako je već ranije najavljeno, Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Ilidža za navedeni projekt izdvojit će ukupno 200.000 KM, u omjeru 50:50 posto, za sanaciju postojećih stambenih objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije