Potpisan ugovor o sufinansiranju

Ministarstvo zdravstva BPK izdvojilo 10.000 KM za Hemodijalizni centar u Goraždu

08.01.2024. 14:00 / Izvor: Fena
goražde

Ministar Senad Čeljo naglasio je da i na ovaj način resorno ministarstvo podržava rad Hemodijaliznog centra.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo i direktor Kantnalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin danas su potpisali ugovor o sufinansiranju Hemodijaliznog centra koji djeluje pri toj zdravstvenoj ustanovi.

Za servisiranje i tehničko-sigurnosnu provjeru ispravnosti dijaliznih aparata i reverzibilne osmoze, resorno ministarstvo iz Tekućih transfera za zdravstvo izdvojilo je 10.000 KM

Ministar Senad Čeljo naglasio je da i na ovaj način resorno ministarstvo podržava rad Hemodijaliznog centra.

"Prilikom njegove uspostave znali smo da na postojeći broj pacijenata Hemodijalizni centar ne može biti rentabilan jer potrebno je njih oko 30,  a prema trenutnim podacima, Centar u Goraždu broji od 10 do 15 pacijenata, zavisno od sezone, jer ljeti je više pacijenata koji imaju potrebu za ovom vrstom usluge", napomenuo je Čeljo.

Pojasnio je da se Hemodijalizni centar finansira dijelom iz federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, dio sredstava izdvaja i kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, a dio iz budžeta ministarstva.

"Ono što mi finansiramo je otprilike servisiranje i atestiranje aparata što se moglo iz budžeta finansirati kako bi se zaokružila jedna finansijska konstrukcija. Vrijednost ugovora je 10.000 KM. U ovoj godini za funkcionisanje dijaliznog centra planirali smo 50.000 KM i vidjet ćemo kakva će biti realizacija, ali u svakom slučaju podrška neće izostati", precizirao ministar zdravstva BPK Goražde.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin naglasio je da dijalizni centar funkcioniše u punom kapacitetu.

"Svi pacijenti sa prostora našeg kantona se redovno dijaliziraju. Imamo stalnu podršku doktorice Resić a naši doktori su također educirani i za sada ide sve u najboljem redu. Sredstva koja ćemo dobiti potpisivanjem ovog ugovora namijenjena su za redovno servisiranje i atestiranje aparata za dijalizu i aparata za reverzibilnu osmozu što smo zakonski obavezni", pojasnio je Rovčanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije