Značajna investicija

Njemačka kompanija gradi fabriku magnezija u Kupresu, ovo su detalji projekta

11.01.2024. 09:01 / Izvor: Akta.ba
kupres

Njemačka kompanija MFE GMBH, vlasnik BH Magnezij & Minerali, najavljuje značajnu investiciju u Bosni i Hercegovini.

Njemačka kompanija MFE GMBH, vlasnik BH Magnezij & Minerali, najavljuje značajnu investiciju u Bosni i Hercegovini. Industrijski kompleks za proizvodnju magnezija bit će smješten u naselju Osmanlije u općini Kupres i obuhvatit će ukupno 14 objekata na površini od 20.432 m2.

Glavna sirovina za proizvodnju bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma. Metalni sirovi magnezij, spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija bit će glavni proizvodi ovog kompleksa, javlja Akta.ba.

JAVNI UVID 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš investitora BH Magnezij & Minerali d.o.o. Kupres za izgradnju ovog postrojenja. Obrađivač zahtjeva je ovlaštenik "Zagerbinspekt" d.o.o. Mostar.

U zahtjevu za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš koji je podnio investitor, navodi se da je Zahtjev izrađen u svrhu procjene o potrebi provođenja postupka procjene utjecaja na okoliš za projekt izgradnje pogona za proizvodnju magnezija.

kupres

Lokacija planiranih industrijskih objekata za proizvodnju magnezija, nalazi se u naselju Osmanlije, Općina Kupres. Lokacija se nalazi uz regionalnu prometnicu R415 Kupres – Šipovo, koja se u Kupresu spaja sa M16, koja Kupres spaja s Bugojnom na sjeverositoku i s Livnom na jugozapadu.

Pogon će biti kapaciteta proizvodnje:

  • magnezij: 15 000 t/god,
  • precipitirani kalcijev karbonat (PCC): 107 550 t/god,
  • Spinel: 32 100 t/god,
  • Suhi led: 44 700 t/god.

Investitor planira graditi pogon na prostoru separacije, a proizvodni proces će se odvijati u saradnji s kompanijom Dolomit d.o.o. Kupres, nositeljem koncesije za nalazišta u blizini. 

Okolišna dozvola firmi Dolomit d.o.o. Kupres“ za eksploataciju  i preradu tehničko-građevnoga kamena na lokaciji "Grguljača", općina Kupres izdata je 2020. godine. Površina eksploatacijskog polja za koju investitor ima Ugovor o koncesiji je 9,5 ha. 

rudnik grguljača

Rudnik Grguljača 

 

UTJECAJ NA OKOLIŠ

Kao mogući utjecaji na okoliš tokom izgradnje navode se pojačane emisije buke usljed građevinskih radova,pojačan teretni promet na lokalnim prometnicama, emisije ispušnih plinova iz mehanizacije, stvaranje građevinskog otpada, vizualni utjecaj na pejzaž, te utjecaj na zaštićena područja.

"Projekt će indirektno utjecati na okoliš u smislu gradnje, s obzirom da se pogon gradi na području bivše separacije i betonare, na kojem je okoliš odavno narušen odnosno izmijenjen. U smislu rada, projekt će direktno utjecati na okoliš putem emisija u zrak i emisija buke", navode investitori.

MFE GMBH procjenjuje da će proizvodni kapacitet iznositi 50.000 metričkih tona godišnje tokom dužeg razdoblja od 75 godina. Cijeli proces proizvodnje bit će održiv, koristeći električnu energiju za prijevoz i razmatrajući izgradnju plinske stanice maksimalnog kapaciteta od 700 m3 zbog potreba za tekućim prirodnim plinom (LPG).

Očekuje se da će ova investicija pridonijeti ekonomskom razvoju i stvaranju radnih mjesta, jačajući prisutnost MFE GMBH na tržištu Bosne i Hercegovine.

PREPOZNATI KAO NAJZNAČIJNIJI INVESTITORI 

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je na manifestaciji "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH" za 2023. godinu prepoznala kompanije Dolomit i BH Magnezij & Minerali među najznačajnijim investitorima.  

Kompanija Dolomit d.o.o., Kupres (sto posto podružnica kompanije Brillant 3221. GmbH, Berlin, Njemačka), te BH Magnezij & Minerali d.o.o., Kupres ( sto posto podružnica kompanije MFE Magnesium For Europe GmbH, Frankfurt, Njemačka), zajedno su investirale oko 10 miliona KM u svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini od 2019. godine.

"Kompanija Dolomit d.o.o., nosilac koncesije za nalazište dolomita, posljednjih godina usredotočila se na razvoj postojećeg rudarenja i licencu za nalazište dolomita u kamenolomu "Grguljača". Trenutno  se provode istraživački radovi na susjednih 48 hektara. Cilj nije samo eksploatacija dolomita u Kupresu, već i njegova obrada u Kupresu kako bi se stvorila dodatna vrijednost i otprilike novih 35 radnih mjesta na lokalnom nivou. Broje šest stalno zaposlenih i šest radnika na ugovor o djelu", naveli su iz FIPA-e.

Pored dolomita, buduća proizvodnja MFE-a zahtijevat će znatne količine električne energije i aluminija. Njemački investitori lokaciju Kantona 10 smatraju korisnom za njihovu proizvodnju, te najavljuju da su u procesu osiguranja odgovarajućih sporazuma o opskrbi energijom i aluminija za duži period kako bi se osigurala stabilnost proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije