Vrijednost 50 hiljada KM

Ovih dana se nastavlja asfaltiranje puta u derventskom naselju Donja Lupljanica

20.01.2024. 08:21 / Izvor: Federalna.ba
fd

Zahvaljujući ugovoru između Grada Derventa i Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS-a, vrijednog 50.000 maraka.

Zahvaljujući ugovoru između Grada Derventa i Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS-a, vrijednog 50.000 maraka, ovih će dana biti nastavljeno asfaltiranje puta u naselju Donja Lupljanica. To će osigurati bolju putnu povezanost povratničkog naselja Vrhovi, što je jedan od preduvjeta za intenzivniji povratak Hrvata u ovaj kraj.

Od oko tri i po kilometra puta, važnog za stanovnike više naselja derventskoga kraja, ali i za povratničko naselje Vrhovi, ostalo je da se asfaltira još 750 metara.

"Mi smo već dva-tri puta pomagali i mislim da ćemo s ovim skoro završiti taj put. Danas je najčešće pitanje, kada su povratnici u pitanju, ali i interno raseljeni, ne toliko šta je sa kućama i ostalim, nego šta je s infrastrukturom“, kaže direktor Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS-a Davor Čordaš (HDZ BiH).

U ovoj godini, kao i prethodnih, za nastavak radova na uređenju ovog puta Grad Derventa će iz budžeta izdvojiti 30.000 maraka.

"U 2021., 2022. i 2023. uradili smo 2.725 metara asfalta. To je pretpostavka da se ljudi vraćaju i mi smo pružili ruku“, poručuje gradonačelnik Dervente Milorad Simić (SNSD).

U Vrhovima je, prema popisu iz 1991. godine, živjelo 359 mještana hrvatske nacionalnosti. Danas ih je u selu tek nekoliko, uglavnom povremeno. Jedan od razloga slabog povratka je i loša putna infrastruktura.

"Želja je da se to područje poveže sa magistralnim putem prema Johovcu i prema Donjoj Lupljanici i da Vrhovi ponovo budu ono što su nekada bili“, dodaje Simić.

Do sada je u asfaltiranje i uređenje puta kroz Donju Lupljanicu, iz raznih izvora, uloženo 308.000 maraka, od čega je polovinu sredstava osigurao Grad Derventa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije