U Kutilivaču bijesni zbog kamenoloma Zukulja, investitor tuži mještane

30.01.2024. 08:17 / Izvor: Federalna.ba
tufek

U mostarskom u naselju Kutilivač već više godina traje borba mještana da se kamenolom Zukulja ukine iz Prostornog plana sa ove lokacije.

U mostarskom u naselju Kutilivač već više godina traje borba mještana da se kamenolom Zukulja ukine iz Prostornog plana sa ove lokacije. Kantonalni sud u Sarajevu presudio je u korist mještana, a Gradska uprava još nije van snage stavili sporni Prostorni plan. Investitor je podigao tužbu protiv mještana, a oni najavljuju da borbi tu još nije kraj.

Otvaranje pogona za ekslopataciju i preradu kamena krečnjaka i dolomita na površinskom kopu kamenolom Zukulja izazvala je bijes kod mještana koji svega nekoliko stotina metara žive od sporne lokacije. Bilo je i ranijih pokušaja investitora da pokrenu radove, a mještani su to uspješno spriječili. A uspjeli su i poništiti prvu Okolišnu dozvolu koju je izdalo Federalno ministrastvo okoliša i turizma, dok nova, koju se nedavno predstavili, ponovo ide u korist investitora.

Predsjednik Eko udruženja Kuti Aner Omanović upozorava kako je planirano masovno miniranje: „Jedno miniranje sa 1.088 kilograma eksploziva, godišnje preko 13 tona“.

"Ja ću život svoj dati", poručuje Milovan Lozo: "Leći ću pod auto i neka me satare, samo neće preko mog ići. Komšije moje, 99% njih je protiv kamenoloma".

A ovdje su u pitanju povratnička mjesta, gdje i bez kamenoloma, koji bi gotovo svakodnevno vršio detonacije iznad samih kuća, povratak teče sporo, a sa ovim, kažu, bit će nemoguć.

"Silom hoće da nam to uzmu - ne mogu ovo nikako da shvatim. Silom hoće preko privatnog vlasništva. Kažu da obnovim kuću - kako ću sad ako su tolike tone tog eksploziva u pitanju? I ne samo moja kuća nego i ostale - u kakvom će stanju biti za nekoliko godina?", pita Siniša Lozo.

Problem ovdje je i u pristupnom putu koji je investitor planirao koristiti, a koji prelazi preko privatnih parcela, ističu mještani. S ovim tvrdnjama se ne slaže advokat Milenko Krčum, koji zastupa turskog investitora u slučaju protiv mještana. On pojašnjava da se brojnim informacijama u ovom predmetu manipulira: "Predstavljaju se pojedini mještani kao vlasnici parcele na kojoj se nalazi alternativni put koji je i u katastru i u zemljišnim knjigama u vlasništvu države. Mi sumnjamo na trgovinu utjecajem".

Krčum smatra da se ovdje ne zastupa interes mještana već interes konkurenata, te da su mještani samo alat za postizanje cilja. O svemu ovome krajnju odluku donijet će pravosudne institucije. A dok se predmet ne okonča, mještani u narednih nekoliko dana trebaju i resornom ministarstvu dostaviti svoje argumente na novu Studiju utjecaja na okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije