Popis kontejnera još nije okončan

Krug nekadašnje banjalučke "Mljekare" biće reciklažno dvorište

18.03.2024. 10:36 / Izvor: Nezavisne novine
Mljekara Banja Luka

Kako kažu, popis kontejnera za 2023. godinu još nije u potpunosti okončan.

Banja Luka ima 2.800 kontejnera, a krug nekadašnje "Mljekare" u Ulici dr Mladena Stojanovića služiće kao reciklažno dvorište, kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako kažu, popis kontejnera za 2023. godinu još nije u potpunosti okončan.

"Prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2022. godine, na teritoriji grada, uključujući urbani i ruralni dio, Banja Luka ima oko 2.800 kontejnera", kazali su oni za "Nezavisne novien".

U prethodnoj godini, kako ističu, grad je nabavio 47 novih kontejnera, a ove godine će biti nastavljena nabavka, sa naglaskom na podzemne i nadzemne kontejnere.

"U prošloj godini postavljeno je 12 nadzemnih kontejnera u ulicama Gorana Radulovića Bimbe, Nikole Pašića, Vase Pelagića, Republici Srpskoj i Kralja Alfonsa XIII, dok su na četiri lokacije ugrađeni podzemni kontejneri, i to kod Sokolskog doma jedan, u Ulici Bore Stankovića dva, Ulici dr Mladena Stojanovića dva i na parkingu parka 'Mladen Stojanović' tri kontejnera", naveli su oni.

U saradnji sa investitorima, koji grade kolektivne stambene objekte, kako dodaju, postavljeno je ukupno osam podzemnih kontejnera, i to u Romanijskoj ulici dva, u Ulici Ranka Šipke jedan, u Ulici Dragana Bubića dva i u Ulici braće Podgornika tri kontejnera.

"Na tri lokacije su postavljeni kontejneri za razdvojeno sakupljanje otpada, što je ujedno i praksa koja će biti nastavljena i u narednom periodu", kazali su oni.

Dodaju da su se na lokacijama gdje su ugrađeni podzemni kontejneri prestale pojavljivati deponije pored kontejnera.

"U narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na ugradnji podzemnih kontejnera, tako da svi novi višeporodični stambeni objekti biće izgrađeni sa podzemnim kontejnerom", kazali su oni za "Nezavisne novine".

Studija upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kako kažu, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude okončana u maju ove godine.

"Zelena ostrva su postavljena na tri lokacije, i to dva u naselju Sime Šolaje i jedno na parkingu kod dvorane 'Centar' ", naveli su oni, te dodali da je u toku uređenje površine u krugu "Mljekare" u Ulici dr Mladena Stojanovića, koja će služiti kao reciklažno dvorište, a na zvaničnoj stranici grada će biti objavljeno tačno kad počinje s radom.

"Napravljen je plan odvoza kabastog otpada po mjesnim zajednicama za godinu dana, što bi trebalo da dovede do smanjenja količine otpada odloženog pored kontejnera", objasnili su oni, te dodali da je grad akcenat stavio na zaštitu životne sredine, kao i na realizaciju aktivnosti koje se tiču smanjenja količine i nepropisnog odlaganja otpada.

Predstavnici nadležnog odjeljenja i ovaj put apeluju na sugrađane da otpad odlažu u kontejnere.

Nadležne gradske službe nedavno su sanirale divlju deponiju na putu za Ljubačevo, a sakupljeno je i odvezeno više od dvije tone različitog otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije