NOVI IZGLED

Počinje restauracija Hasanpašića kule u Travniku

02.04.2024. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Hasanpašića kula

Hasanpašića kula, koja se nalazi na ulazu u grad Travnik, iako nema preciznih podataka, izgrađena je prije 1817. godine.

Hasanpašića kula, koja se nalazi na ulazu u grad Travnik, iako nema preciznih podataka, izgrađena je prije 1817. godine. Graditelj je Hasan-paša Duvnjak, čiji se mezar nalazi uz džamiju u Šumeću. Ova kula predstavlja jedinstven spomenik, koji je bio i stambene i fortifikacione funkcije, a zahvaljujući Zavičajnom muzeju Travnik, kao i podršci institucija i GS – Tvornice mašina Travnik, ovaj projekt će u narednih mjesec dana početi dobijati nove konture.

Naime, uskoro će na Hasanpašića kuli početi restauracija, te se očekuje da u nekoliko faza ovo postane jedan od glavnih spomenika našeg Travnika.

"Upravo se završava projektna dokumentacija i urađena su sva geotehnička i geomehanička mjerenja, lasersko snimanje i radi se elaborat konzervacije zidova. Sredinom aprila ili eventualno krajem mjeseca započet će projekt sanacije zidova", izjavila je za Travnicki.INFO Fatima Maslić, direktorica JU Zavičajni muzej Travnik.

Tender za radove tekućeg održavanja srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik, tačnije konzervatorske i restauratorske radove dobila je mostarska firma GD Bišina.

Vrijednost radova je 225.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije