Jedan od najviših u regionu

Pri kraju radovi na kolosalnom objektu: Uskoro otvaranje mosta Počitelj

05.06.2024. 15:42 / Izvor: Avaz.ba
počitelj

Foto: Most Počitelj, Create VID

Sve se odvija prema planiranoj dinamici, kažu iz JP "Autoceste FBiH".

Most Počitelj, dug gotovo jedan kilometar, zajedno s dionicom Počitelj - Zvirovići, trebao bi biti pušten u promet do početka ljetne sezone, na radost i zadovoljstvo kako građana BiH tako i svih onih koji dolaze u našu zemlju.

Ključna dionica

Stoji to u odgovoru koji jučer dostavljen "Avazu" iz JP "Autoceste Federacije BiH". Iz ove kompanije su pojasnili da su radovi na dionici Počitelj - Zvirovići, u dužini od 11 kilometara, što uključuje i kolosalni most Počitelj, u završnoj fazi.

"Na mostu Počitelj u toku su završni građevinski radovi, koji se odnose na hidroizolaciju, sigurnosnu ogradu, postavljanje asfalta, te brojni drugi, a sve se odvija prema planiranoj dinamici", kazali su iz "Autocesta FBiH".

Tako će od ove ljetne sezone vozači moći nesmetano koristiti autocestu od granice s Republikom Hrvatskom, odnosno graničnog prijelaza Bijača, pa sve do Počitelja, što će skratiti put od Sarajeva do mora.

Inače, dionica Počitelj - Zvirovići naslanja se na dionicu Bijača - Međugorje, čija je dužina 10 kilometara, a koja je otvorena prije gotovo deset godina.

S druge strane, u smjeru Mostara izgrađena je dionica Buna - Počitelj, u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj - Zvirovići taj dio ceste je od tada izvan funkcije.

Most Počitelj, koji slovi kao najviši i jedan od najzahtjevnijih objekata na Koridoru 5C koji prolazi kroz BiH, bit će u funkciji s više od dvije godine zakašnjenja.

Zbog probijanja rokova, podsjetimo, investitor je aktivirao mehanizam naplate penala izvođačima radova azerbejdžansko-kineskom konzorciju "Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited" i "Powerchina Roadbridge Group".

Inače, dionica Počitelj - Zvirovići duga je tačno 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunel Počitelj, dug 1.200 metara, tri vijadukta, ukupne dužine 250 metara, te otvorena trasa. LOT 2 je most Počitelj.

Most Počitelj slovi kao jedan od najviših u regionu. Najviši stub, od njih ukupno šest, visok je 97 metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije